Отговорът от Благоевград и Ловеч: Тимът на Сопот се държа скандално и неспортсменски

Футбол
Добави в Svejo
    Валентин Маринов 13/05/2016 10:15
Отговорът от Благоевград и Ловеч: Тимът на Сопот се държа скандално и неспортсменски

Ученици от Благоевград и Ловеч отговориха на нападките на свои връстници от Сопот, които сигнализираха Viasport.bg за слабо съдийство и симулативно поведение на един отбор по време на футболните финали на Ученическите игри за 11-12 клас в град Смолян.

 

Какво ни написаха Любослав Лучев и Николай Пеневски от ПГ “Ген. Владимир Заимов” в града на Иван Вазов, ВИЖТЕ ТУК.

 

Дадохме думата и на засегнатите страни - победителите от ПМГ "Акад. С. Корольов" (Благоевград), голмайсторът на турнира Николай Иванов от ПМГ Ловеч - футболист на Литекс и на Николина Щерева от ПГ “Телекомуникации” (София).

 

Припомняме, че организаторът Христо Богомилов, член на управителния съвет на Българската асоциация спорт за учащи (БАСУ), отказа да коментира, а него потърсихме първи. Той се държа грубо, пренебрежително и неуважително.

 

От името на ПМГ "Акад. С. Корольов" (Благоевград) обръщение написа вратарят Йордан Стоянов. Футболистите на тима играят в Пирин U19 в Елитната юношеска група.

 

"Здравейте, пиша ви от името на отбора на ПМГ Благоевград. Първо искам да кажа, че напълно очаквах подобна реакция от отбора на Сопот. По време на турнира постоянно коментираха, че се чувстват дискредитирани и излъгани от съдиите и т.н. Не мога да потвърдя недоволството им от съдийството, защото реферите си свършиха работата безупречно.

 

Мога само да допълня, че от отбора на Сопот постоянно нападаха и обиждаха съдиите. Те се държаха крайно недисциплинирано и неспортсменски през цялото време. Да не включвам и всичките обиди, нападки и закани, които отпращаха и към другите участници.

 

А по въпроса за "полягането" от страна на София в техния мач, отново не мога да се съглася. Момчетата от София претърпяха голямо поражение и в другите двубои и бяха крайно демотивирани. Към това се допълва и фактът, че страдаха от липса на квалифицирани играчи, докато останалите отбори имаха поне по няколко футболисти в съставите си. 

 

Николай напълно заслужено спечели призата за голмайстор, като неведнъж доказа качествата си във всички срещи. Именно той лиши отбора на Сопот от игра на финала, вкарвайки два гола в срещата между двата тима. Нормално е отборът им сега да изпраща негативни коментари по негов адрес.

 

В общи линии бих казал, че в Сопот страдат от липса на спортсменство и изобщо не могат да приемат поражението си, въпреки че не заслужаваха дори и третото място."

 

 

Viasport.bg се свърза с голмайстора Николай Иванов от ПМГ Ловеч.

 

“Футболистите от ПГ “Телекомуникации” в София наистина не искаха да играят, но не аз съм искал това от тях, започна Николай. - Питаха ме искам ли да стана голмайстор, но аз им отговорих, че не се нуждая от тяхната помощ. Предпочитах да си играят играта, а аз пак щях да стана, защото имах такава цел. Не на всяка цена, разбира се. Все пак представлявам една престижна гимназия и голям клуб като Литекс. Искам всичко да бъде по правилата и честната игра.”

 

“Делегатът наистина спря мача през първото полувреме. Мисля, че при 4:0 или 4:1 за нас. Каза, че в цялата си кариера не е виждал подобно нещо, че е срамно и недостойно. Че може да има последствия, когато напише доклада. Призова момчетата от София да се стегнат. Игровото им поведение се промени след това, те вкараха голове. На полувремето нашият треньор се чудеше какво да правим. И на него не му беше приятно, продължи нападателят. - Само ще отбележа, че завърших с 11 гола. Вторият - Кирил Грозданов от Благоевград, мисля, че има 5. Така че всеки може да си вади изводи доколко имах нужда от външна помощ. Вкарах нормални голове.”

 

Николай Иванов не пропусна да отговори на футболистите от Сопот.

 

“Те го играят доста двулично. В началото ни бяха приятели, идваха в стаите ни. После обаче, когато ги победихме и им попречихме да играят на финал, а момчетата от Благоевград ни подкрепяха, рязко смениха поведението си. Държаха се недостойно и скандално. Целият им отбор и треньорът. Замериха страничния съдия с бутилка. Беше много грозно. Псуваха, обиждаха… Искаха да се бият с момчетата от Благоевград, причакваха пред стола, където се хранехме. Тропали по вратите на стаите им през нощта. Не знам за какво бяха дошли в Смолян - да играят футбол или да се бият? Жалко, защото знам, че и в техния отбор има футболисти.”

 

Потърсихме мнението и на представител на софийския тим на финалите. Ето какво сподели и Николина Щерева, учителка в столичната ПГ “Телекомуникации”, придружавала отбора на финалите в Смолян.

 

“Да, получи се фарс. Вината бе изцяло в нас, но имаше и някои обективни причини, сподели пред Viasport.bg бившата лекоатлетка, олимпийска вицешампионка, европейска шампионка и носителка на Световната купа. - Целият турнир изиграхме само с 12 момчета, като при това още от втория мач имахме и наказани за червени картони. В мача за 5-6 място момчетата едва ходеха, просто бяха напълно изтощени, защото бяхме завършили последния си мач от групата само час по-рано. Едно от момчетата бе доста зле физически и затова го поставихме на вратата, поне да не тича. Поначало в нашия отбор не разполагаме с играчи от големи школи, каквито имаше в другите. Не можехме да разчитаме на едно момче от ЦСКА, което остана в клубния си отбор.”

 

“Опитах да предотвратя фарса. Казах на организатора, че не искаме да играем в този мач за 5-6 място. Да загубим служебно и да ни пуснат да си ходим. Той категорично се противопостави. Какво толкова щеше да стане? Николай от Ловеч не е направил нищо лошо, стани си голмайстор напълно заслужено. Победителите също спечелиха заслужено.”


Viasport.bg ще даде думата и всички страни, които имат какво да кажат по случая.

 

Екип на Viasport.bg.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари