Можем ли да намерим лек за слепотата?

Здраве
Добави в Svejo
    Viasport 18/08/2016 22:35
Можем ли да намерим лек за слепотата?

Страхът от тъмнината е заложен дълбоко в нас. Според проучване на Кралския национален институт за незрящи (RNIB) повече хора във Великобритания се страхуват от загуба на зрението, отколкото от заболяване от алцхаймер, паркинсон или сърдечни болести. 

 

Но тази нагласа може да се промени, докато някога граничещата с чудо идея за лекуване на слепотата се приближава все повече до реалността. Прогресът в електрониката, генните терапии и лекуването със стволови клетки от последното десетилетие връща зрението на десетки хора, които иначе трябва да останат слепи за цял живот.


Перспективата за идните години е да се въведат терапии със стволови клетки за възстановяване на ретината, както и нови техники, които да превръщат нервни клетки в светлочувствителни рецептори. С нарастващите инвестиции за изследвания в тази насока възстановяването на зрението на хиляди хора, чиито състояния доскоро са били нелечими, се превръща в реална възможност.

 

Бионични очи


Бионичните очи вече не са запазена марка на научната фантастика. Всъщност са променили животите на множество хора със зрителни проблеми.


Накратко, бионичните очи заменят ретината с нейна електронна версия. Ретиналните импланти, които работят на принципа на сензорните чипове в цифровите фотоапарати, са имплантирани на 40 души по време на изпитания.


Устройствата осигуряват възможност за проглеждане на хора, изгубили зрението си заради заболявания като пигментния ретинит, който унищожава светлочувствителните клетки в окото.

 

Тримилиметровият чип се имплантира в задната част на окото, като операцията трае между шест и осем часа. В отговор на светлината той изпраща електрически импулси, които стимулират нервните клетки зад ретината. Те пък предават сигнал по зрителния нерв до мозъка. Чипът е свързан и с миниатюрен компютър, поставен зад ухото и захранван от магнитна намотка.

 

Образът, който виждат хората с импланта, е черно-бял и зърнест. Устройството разполага само с 1500 пиксела, което е нищо, сравнено с осемте мегапиксела на камерата на iPhone 6 например. Но образът се опреснява с движенията на окото и резултатът може да промени живота на тези, които иначе са прекарали години в мрак.

 

Прочетете цялата статия единствено на страниците на новия брой на ВВС ЗНАНИЕ.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари