Златно момиче със забележки към девойките

Художествена гимнастика
Добави в Svejo
    Viasport 26/01/2017 09:30
Златно момиче със забележки към девойките

Бронзовата олимпийска медалистка от ансамбъла по художествена гимнастика Християна Тодорова вече започна да се изявява в новото си поприще - съдийството.

 

Вчера Хриси бе член на журито, което оценява композициите на новия ансамбъл жени, ансамбъл девойки и младите гимнастички от индивидуалното по време на проведеното в зала „Раковски” контролно. След което тя даде насоки на момичетата над какво още да работят.

 

Проверката бе първа за наследничките на златните момичета - Симона Дянкова (капитан), Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Теодора Александрова и Елена Бинева, които ще представят България на предстоящото Гран при на Москва (17-19 февруари). Те са млад отбор, средната възраст на който е 18 години.

 

Съчетанието си с 5 чифта бухалки показа и девическият ансамбъл в състав Галатея Герова, Биляна Писова, Биляна Везирска, Лидия Василева, Мария Спасова и Бояна Гелова. Както и новите грации при девойките в индивидуалното - Вая Драганова, Анна Келман, Вероника Любчова и Елизабет Йовчева.

 

Всички те впечатлиха специалистите с трудните си съчетания, но някои не бяха особено убедителни и имат още много работа, за да се състезават на високо ниво.

 

Златното момиче в гимнастиката Християна Тодорова (вдясно) вече в ролята на съдия, даде ценни напътствия на наследничките си. 

 

Ансамбъл девойки показа стабилна игра. Те имат много трудна композиция с трудни елементи, които ако успеят да направят абсолютно без грешка, ще влязат в битката за медалите. Момичетата са много мотивирани и това се вижда в тяхната игра, която показват на килима, заяви от позицията си на съдия Тодорова. – В индивидуалното Вая Драганова, Анна Келман, Вероника Любчова и Елизабет Йовчева показаха игра, която е нормална за ранния период, в който се намират.

 

Трябва да се изчистят съчетанията още малко, да наблегнат на формата на тялото, на чистотата на краката, както и на артистичността. Всички до една са много талантливи и упорити и имат сложни съчетания. С наблягането за изчистването на тези неточности и с повече тренировки, аз съм сигурна, че ще напреднат много бързо за кратък период от време.

 

Колкото до жените – те са млад състав, но от това, което видях смело мога да твърдя, че и двете композиции са направени така, че съдията може да види всичко. Много са трудни, интересни, динамични и най-важното - различни.

 

Вероника Любчова е част от новия национален отбор девойки, които впечатлиха със съчетанията и качествата си, но получиха и критики от шефката Илиана Раева.

 

За този ранен етап от тяхната подготовка, момичетата са в много добра форма и ако продължават да тренират така както досега, съм сигурна, че ще имат много успехи и ще покажат класата на българската гимнастика. Пожелавам на всички много успех и кураж на предстоящото Гран При в Москва и нека сезона започне успешно."

 

За надпреварата в Русия ще пътува и отбора на девойките с треньор Мария Кънчева.

 

Президентът на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева бе още по-критична към девойките – индивидуално и ансамбъл, но все пак похвали последните. Раева изрази надежда, че те ще успеят да се подготвят на високо ниво за европейското първенство (19-21 май) в Будапеща, на което ще бъде приложен новия правилник и отборното класиране ще се сформира от изпълненията на ансамбъл девйки и индивидуално жени.

 

„Ансамбъл девойки показаха развитие и по-добра игра в сравнение с миналата седмица. Те направиха някои сериозни промени в композицията си, но въпреки това играха значително по-добре, заяви Раева. - Това е отбор от прекрасни и много талантливи момичета и вярвам, че ще постигнат максимално добра форма за европейското първенство в Будапеща.

 

Треньорката на златните момичета Ина Ананиева и Илиана Раева изгледаха внимателно всички композиции на ансамблите и в индивидуалното.

 

Елизабет Йовчева, Вероника Любчова, Анна Келман и Вая Драганова показаха интересни композиции, но са далеч от нивото, на което трябва да бъдат. Трябва да се работи много във всяка една посока - култура на движения, техника с уред, артистичност, прецизно изпълнение на трудности и рискове.

 

Моето мнение е, че при девойките индивидуално е абсолютно наложително да има чести лагери и централизирана подготовка. Това е пътят към успеха."

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари