Митко Джоров: Резултатите при децата са важни

Футбол
Добави в Svejo
    Viasport 12/05/2017 16:35
Митко Джоров: Резултатите при децата са важни

Методистът в ДЮШ на ЦСКА-София Митко Джоров разкри в какво се състои спецификата на неговата работа. Той говори пред клубния сайт за това защо резултатите при подрастващите са важни и каква е целта пред школата на "червените".

 

"Благодарение на поканата на ръководството на ЦСКА и съвместната ми дейност с г-н Яръмов ще се опитаме да покажем какво означава методист в България. Моята задача е да контактувам ежедневно с директора на ДЮШ и да обсъждаме състоянието на отборите.

 

Втората задача е да правя план за седмицата, с кой треньор кога да се срещна, за да обсъдим неговата текуща работа. Моя задача е да подготвя годишни планове за развиване на технико-тактически умения съобразени с възрастта плюс съгласуване на работата на кондиционния треньор за техните физически умения.

 

Моята работа е да изваждам специфични моменти от мачовете, които ще бъдат основа за допълнителна разработка на технико-тактически упражнения, за да бъдем подготвени как да се справим. Ние не разузнаваме отборите, за да ги побеждаваме. Ние разузнаваме отборите, за да гледаме нашата игра и на базата на нашите грешки или положителни неща да се развиваме и да отстраняваме проблемите.

 

Работата е много, ние имаме 6 елитни гарнитури и 6 подготвителни и аз трябва всеки ден да намеря време да изляза на една тренировка поне с един елитен отбор и един подготвителен и понякога не ми стига времето да обиколя цялата школа", коментира Джоров. 

 

"ЦСКА е страхотна емблема. Мечтата ми е наравно с емблемата децата да идват тук с идеята, че ще се научат да играят футбол и ще придобият нужните умения и навици, които ще ги изведат до професионален футбол.

 

Защото да влезеш в ДЮШ  на ЦСКА е необходимо да имаш талант и качества, но да влезеш в първия отбор на ЦСКА е абсолютно необходимо да си любознателен, трудолюбив, да си готов на саможертва, да си отборен играч, да имаш онези умения и навици така автоматизирани, че да можеш да играеш на такова темпо и на такава преса, каквото е изискването на един европейски клуб, какъвто е ЦСКА", каза още методистът на "червените".

 

"Разликата между професионалите футболисти в Европа и българските не е в това как поемат топката и как подават. Всеки един на загрявката е елитен европейски футболист. Разликата е в темпото на игра. В "А" окръжна играят почти на ходом, "В", "Б", "А" група... Европейският футбол се отличава изключително с динамика и темпо, прецизност, която ако не се автоматириза, ако не се научиш да взимаш решенията какво ще направиш преди да е стигнала топката до теб, ти си обречен, твоето ниво е  лимитирано.

 

Това е нашара роля. Скаутското звено набира най-талантливите футболисти. Моята роля е да оценявам техните характеристики. Ролята на треньорите е да приложат средствата и методите на тренировка, за да направят най-доброто за тези футболисти да се развият", обясни Митко Джоров пред клубната телевизия.

 

"Най-важното е да докараме до там нещата всички да искат да дойдат в ЦСКА, а ние да допускаме само тези, които отговарят на нужните критерии. Започваме с техните качества - чувство към топката, дрибъл, смяна на посока. Всеки може да се научи да дриблира, но във футбола трябва да го правиш рационално, иконимично, красиво.

 

Трябва да има заявка за 100 деца, които искат да дойдат в академията на ЦСКА, ние да селектираме 18, да заложим план за работа една година, а накрая да направим тест по всички оценки - физически, технически, ментални. Тогава ще им кажем ти оставаш, ти трябва да намериш друго място. Тогава ще има вътрешна конкуренция и децата ще бъдат мотивирани", допълни специалистът.

 

"Какво означава резултат от мач? Аз анализирам всички мачове. Резултатът от даден мач е важен дотолкова, доколкото ЦСКА е емблема и трябва да печелим мачовете. Не съм съгласен с тези, които твърдят, че резултатите не са важни. Всяка битка, всеки мач трябва да бъде спечелен и ако е загубен, трябва да е загубен достойно, да се види, че ти си дал всичко, на което си способен и не си спечелил.

 

Резултатът е оценка за текущата работа за дадената седмица спрямо конкретния противник. Аз разглеждам всеки отделен мач като успех или неуспех не във връзка с резултата, който сме извоювали, не като цифрово изражение, а като начин, по който сме изпълнили задачите или децата са подходили към игровия план. Резултатът е как ще видя на терена работата през седмицата", заяви още Джоров. 

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари