Цанко Хантов: Академията ни вече е в топ 8 в САЩ

Фехтовка
Добави в Svejo
    Анна Стоилкова 20/07/2017 14:10
Цанко Хантов: Академията ни вече е в топ 8 в САЩ

Клубовете по фехтовка в Америка са десетки, тъй като спортът е един от тези, които дават право на стипендия в най-престижните университети там. Но сред тях има един, който вече 13 години се бори за „мястото си под слънцето” и най-накрая успя да се нареди сред най-добрите в САЩ. Академията се намира в Чикаго и се казва „Windy City Fencing”, а нейн ръководител и главен треньор е най-добрият ни състезател по модерен петобой от близкото минало Цанко Хантов (на снимката с двамата си вицешампиони Сара и Пол). Той и възпитаниците му изпратиха изключително успешна година.

Академията на българина, в която старши треньор е и друг наш сънародник - Теодор Дундаков-Тото, вече е сред популярните в Щатите, след като на последния национален шампионат, завършил преди няколко дни, 4-ма от възпитаниците им се качиха на почетната стълбичка в различните възрастови групи и категории при подрастващите - резултат, който дори самият той не е очаквал. Хантов е треньор по фехтовка и по-специално на шпага в Америка от около 13 години и вече започна да бере плодовете на усиления си труд. Освен Тото, в клуба работят още няколко наставници, които помагат при подрастващите. 

В академията тренират около 130 състезатели във всички възрасти, но амбициите на Цанко не са да я разширява, а да залага на високото спортно майсторство. По всичко личи, че е на прав път. Какви облаги обаче ще има за него и състезателите му за страхотните успехи в едно от най-оспорваните първенства в света на фехтовката и дали класиранията ще помогнат на момичетата и момчетата да влязат в най-добрите колежи в САЩ, сподели щастливият наставник специално за Viasport.bg.

 

- Завърши състезателната година по най-добрия начин с куп медали от националното първенство на САЩ. Какви бяха мащабите на турнира и ти доволен ли си от резултатите?

- Изключително съм щастлив и доволен от постигнатото, защото мога да кажа, че това е най-успешната ми година до момента. В шампионата на Америка участваха над 4500 състезатели. Категориите бяха до 10 г., до 12 г., до 14 г., кадети (до 17 г.), младежи до 20 г., мъже и жени, както и няколко Дивизии, като най-силната и тежката е Дивизия 1. Шампионатът бе и за трите оръжия – сабя, рапира и шпага. Първенството се проведе в Солт Лейк Сити и продължи 10 дни.

 

- Знам че състезателите ти спечелиха няколко медала. Разкажи повече за тях и успехите им.

- Първият медал за клуба ни спечели 17-годишният Пол Ваг-Урмински, който грабна сребро на шпага в Дивизия 1А (мъже). При него участваха общо 163-ма състезатели. Историята на Пол е много интересна, защото той е осиновен от Камбоджа. Майка му и баща му са с многонационално потекло – Украйна, Словакия и Унгария, но са родени в САЩ. Нямат собствени деца, но са осиновили четири. Взимат Пол, когато той е на 2 годинки. От няколко години той е в моята академия. Освен Ваг-Урмински с медали , ме зарадва и друга моя състезателка – Сара Лури. В Америка раздават медали на класиралите се до 8-мо място. Тя първо спечели отличие за 5-о място. Сара е само на 14 години, но игра при по-големите в Дивизия 1А (жени) и влезе в топ 8 от 117 състезателки на шпага.

 

В академията на българина вече се обучават около 130 състезатели във всички възрасти.

 

Същото момиче 2 дни по-късно се реваншира по най-добрия начин и изненадващо дори и за мен се класира втора на кадетки (до 17 г.). Сара загуби финала с 13:15, след като водеше с 9:7 на една доста по-добра и по-опитна състезателка от нея – Грета Кандрева, която вече е била участничка на 3 световни първенства. Моят план за Лури всъщност беше да влезе в топ 16, но тя го преизпълни и ме изненада много приятно. Не че е било невъзможно, но тя се бори страшно усърдно за тази позиция. Имаше битки, в които изоставаше с по 4 туша, но успяваше да се върне в мача и да победи. Третата състезателка от моя клуб, която се качи на стълбичката, спечели бронз на шпага в категорията до 14 г. Всъщност в тази група аз очаквах Сара да се справи не по-зле отколкото в Дивизия 1, но тя отново ме изненада. За влизане в топ 8 се падна да играе с другата ми възпитаничка – Луси Уитмор и неочаквано за мен падна, въпреки че е по-добрата състезателка. А Луси не само ще спечели този двубой, но взе и бронзово отличие в категорията. Тя има и още един медал от този шампионат, но извън топ 3 – в Дивизия 3 (до 17 г.), където се нареди 7-ма. При 12-годишните на шпага също имам медалистка. Аманда О’Донъл стигна до финала, но там загуби и завърши със сребро.

 

- След всичките тези успехи на кое място се класира твоята академия?

- В класирането по медали от всички категории на шпага, отборът ни, защото в клуба работи още един български треньор - Теодор Дундаков-Тото, се нареди в топ 8, което е един страхотен резултат. Искам да изкажа специална благодарност на Тото за работата, която върши и резултатите, които постигнахме двамата. Клубовете, които са преди нас, имат участници и медали в мъжката селекция, а там са представители на колежите. Те имат по-голям шанс да вземат повече медали, защото имат повече състезатели. Ние с по-малко състезатели взехме почти същия брой медали. Имахме 28 участници на националния шампионат и макар че не всички записаха високи резултати, аз съм доволен от отбора си и съм окрилен за следващия сезон. Надявам се и децата, и родителите да са щастливи от резултатите, защото в САЩ ако ги няма родителите – няма спорт. Всичко е на техен гръб. Сега фехтовачите ми са в заслужена почивка няколко седмици и след това започваме на ново. Тези, като Сара например, които привлякоха вниманието на колежанските треньори и си спечелиха право да се борят за националните гарнитури, пък съм ги изпратил на лагери в други академии през лятото.

 

Под ръководството на Тото и Хантов Луси Уитмор грабна бронзов медал при 14-годишните.

 

- Разкажи малко повече за привилегиите, които имат успешните млади състезатели за колежите. Някои от твоите състезатели бяха ли набелязани от съгледвачите?

- На националния шампионат в САЩ идват всички водещи треньори на най-добрите колежи в Америка, за да си набележат състезатели, които след това да привлекат в съответния колеж със спортна стипендия. В случая на Сара този сребърен медал при кадетките почти й гарантира, че след време, когато трябва да кандидатства, ще може да влезе във всеки един университет, в който иска да учи. Нейните цели са да учи в някой от най-престижните колежи – Станфорд, Йейл, Принстън, Колумбия и т.н. и вече беше забелязана. Някои треньори вече започнаха разговори с нея и родителите й на тази тема, въпреки че има още 3 години в гимназията. При Пол ситуацията също е много интересна, защото той винаги се е състезавал за Америка. Миналата година дори беше в разширения отбор и има участия в някои купи за младежи в Европа с националния тим. Аз обаче предложих на родителите му да се свържат с камбоджанската федерация и да им предложат да се състезава за тях и те откликнаха. Направиха връзката и Камбоджа го взима в тима си. Така догодина той ще участва на световно първенство за младежи в Италия. Но в Щатите е много трудно да влезеш в младежкия отбор, защото конкуренцията е много голяма. Повечето момчета са по-големи, вече колежани и той трябва да си изчака времето. Пол обаче много иска да се пробва на световно първенство и за това реши да опита под чужд флаг.

  

- Класиранията на състезателите ти носят ли някакви дивиденти на клуба ти?

- Първо, за да обрисувам по най-добрия начин какво значи един медал в САЩ, ще кажа, че най-голямата битка в Щатите е точно в тази възраст – 15-18 години, защото тя е преди младежите да отидат в колеж и нивото на състезателите е много високо. На световните първенства за тези възрасти Америка неизменно е на 1-во или 2-ро място по медали, така че може да си представите колко е престижно едно такова място в топ 3 на националния шампионат. Колкото до облагите – няма такива. Тук не е като в България, където имаш точки и финансиране. Не получаваме нищо повече от някое и друго поздравително писмо от американската федерация. Но пък състезателите с медали печелят правото да участват на Световните купи, които се провеждат в Европа и на други международни състезания за тяхната възраст и да се борят за влизане в националния отбор. Със среброто си при кадетите от националния шампионат например Сара влезе в топ 15 при момичетата и вече има право да участва на турнирите, които споменах и да събира точки за влизане в държавния тим. Първото й такова състезание ще е през октомври в Австрия. В САЩ само най-добрите 20 състезатели в дадена възраст могат да пътуват за големите международни надпревари в чужбина и Сара вече е една от тях.

 

Аманда О′Донъл (в светлосиньо) допринесе за влизането в топ 8 по медали на клуба си „Windy City Fencing” с второто си място при 12-годишните.

 

- Как се прави селекция за влизане в националния отбор на САЩ при юношите и девойките например?

- Селекцията е много тежка. Има 6 състезания през годината, които се наричат Северно-американски купи, които са валидни за ранглистата на САЩ. Отделно треньорът на националния отбор определя някои Световни купи, които се провеждат в Европа, да се зачитат също за ранкинг. От всичките тези състезания се взимат най-добрите резултати на всеки и по точкова система първите 3-ма при кадетите и 4-ма при юношите и девойките се класират за участие на световно първенство за съответната възраст. Тежко е, защото се е случвало един фехтовач да спечели Световна купа или национален шампионат, или пък да е медалист в тях, но да не му стигнат точките за национален отбор. За тези 3 или 4 места се борят най-малко 200 състезатели, като потенциално 10-15 са с равни възможности и всеки един може да влезе в отбора. Конкуренцията е убийствена, но пък се знае, че влезеш ли в отбора – си медалист от световно първенство. На последния шампионат за кадети например от 3-те момчета, играли за САЩ, две станаха 2-и и 3-и, а другия отпадна в битката за влизане в топ 16. 

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари