Вече 30 години Стефка Костадинова e на върха на света

Лека атлетика
Добави в Svejo
    BGathletic.com 30/08/2017 13:52
Вече 30 години Стефка Костадинова e на върха на света

Три десетилетия Стефка Костадинова е недосегаема на върха на световния скок на височина. На 30 август 1987 г. в Рим българката спечели първата от двете си титли на планетата на открито и направи блестящо - с 209 см, световен рекорд.

 

Оттогава нито една жена не е надскачала примата на родния спорт.


Тези 209 см в италианската столица са част от удивителната кариера на българката, призната за най-великата в историята на дисциплината.

Тогава, едва 22-годишна, Стефка бързо си е осигурила абсолютно превъзходство в дисциплината и побеждава навсякъде. Голямото шоу обаче предстои. Всичко е подбрано като в приказките: мястото - Вечния град, времето - точно на световното първенство, пред камерите и погледите на милиони зрители по целия свят. Всичко за магията е готовo.

Сякаш за да се засили ефектът от предстоящото уникално постижение, атракцията на Стефка се предхожда един буреносен световен рекорд в бягането на 100 м. Бен Джонсън взривява трибуните, но публиката тепърва предстои до види след минути нещо също толкова велико, но много по-трайно. Нещо, което ще остане да блести десетилетия наред. Световният рекорд на Стефка Костадинова от 209 см.

И за да е всичко като по конец, Стефка прави своя „скок на живота“ пред очите на кумира си. Миг след кулминацията на вечерта, камерите показват на трибуните срез зрителите Сара Симеони, олимпийската шампионка от "Москва 1980", която аплодира от сърце момичето, което я боготвори.

 

Всичко за рекорда на Стефка Костадинова, четете в BGathletic.com, ТУК.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари