Над 40 000 деца в програмите за развитие на масовия спорт

Общество
Добави в Svejo
    Viasport 29/09/2017 16:26
Над 40 000 деца в програмите за развитие на масовия спорт

Всяка година в програмите на ММС за развитие на масовия спорт участват над 40 000 деца, заяви заместник-министърът на младежта и спорта Ваня Колева по време на Международната конференция European everyday of sport.

 

Събитието се провежда в Дома на Европа в София и промотира Европейската седмица на спорта #BeActive (23-30 септември) сред гражданите на ЕС със специален фокус върху младите хора.

 

Заместник-министър Колева участва в конференцията и запозна гостите с успешните практики и политики на ММС за популяризиране на масовия спорт като инструмент за подобряване на физическото състояние на гражданите на ЕС и за популяризиране на европейските ценности.

 

„България приветства препоръките и заключенията на Съвета на ЕС в областта на развитието и популяризирането на масовия спорт. Това е водещ приоритет в държавната политика в областта на спорта и в управлевленската програма на правителството до 2021 г. Водената от нас политика е в унисон с препоръките на Работната група на високо ниво на Европейската комисия за масовия спорт“, заяви Ваня Колева.

 

Тя посочи конкретни примери за предприетите от ММС дейности съгласно препоръките и заключенията на Съвета на ЕС в развитието на спорта за всички. Заместник-министърът даде пример със законодателните изменения, предприети за насърчаване на спортната дейност в системата на българското образование.

 

„В рамките на миналия мандат работихме усилено да направим изменения в Закона за предучилищното и училищното образование“, каза Ваня Колева. Промените дават възможност треньори с професионална квалификация по определен вид спорт да водят третия час за седмицата по физическо възпитание в учебната програма, както и преподаватели по физическо възпитание да водят заниманията на учениците от 1-и до 4-и клас.

 

Правителството има за цел всяко училище да има физкултурен салон.

 

Заместник-министърът припомни, че един от основните приоритети в управленската програма на правителството за този мандат е подобряването на спортната инфраструктура в системата на образованието. Резултатите от направено преди две години съвместно проучване на ММС и МОН показват, че близо 30% от българските училища не разполагат с физкултурни салони.

 

„Този проблем съществува близо 30 години, но ви уверявам, че е в центъра на нашата програма и ние сме първите, които осигуриха финансов ресурс за неговото разрешаване“, коментира Ваня Колева.

 

Тя акцентира и върху различните прояви и програми на ММС, които осигуряват условия за спортуване, пълноценна почивка  и социална интеграция на хората. Сред тях са новите програми за масов спорт „Тенисът – спорт за всички“, „Децата и спортния клуб“, „Голфът – спорт без граници“, „Децата и бадминтона“, „Програма за развитие на детската атлетика в България“.

 

Разширява се обхватът на вече съществуващите програми „Научи се да караш ски“, „Научи се да плуваш“, „Спорт за учащи“, „Спорт за деца в детските градини“, „Спорт за учащи в риск“. Над 40 000 деца годишно спортуват по програмите на ММС и броят им все повече се увеличава.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари