Щангистите с пета титла и квота за младежката олимпиада

Вдигане на тежести
Добави в Svejo
    Viasport 30/07/2018 10:20
Щангистите с пета титла и квота за младежката олимпиада
Младите български щангисти се завръщат с пет титли и петима вицешампиони само в двубоите, с общо 28 медала и с втора олимпийска квота от завършилото в Милано европейско първенство при подрастващите.
 
Последният наш шампион бе в кат. над 94 кг при 17-годишните, където Христо Христов грабна златото с двубой 364 кг, със 7 кг повече от наредилия се втори - холандеца Енцо Куворте. Представителят на варненската школа с личен треньор Живко Николов поведе още в изхвърлянето със 166 кг, след това остана втори в изтласкването със 198, но това му бе достатъчно за първото място в крайното класиране.
 
Златото на Христо Христов закръгли бройката на българските медали от шампионата в Милано на десет. Само в двубоите имаме петима шампиони и петима вицешампиони – с титли са Карлос Насар, Ангел Русев, Ивана Петрова, Галя Шатова и Христо Христов, а със сребро са Габриел Маринов, Иван Димов, Георги Йочев, Мартин Тошев и Мария-Магдалена Кирева. Общо българските медали в отделните движения са 28 – 12 златни, 14 сребърни и два бронзови.
 
Наред с това българските щанги спечелиха в Милано и втората възможна квота за предстоящите тази есен в Буенос Айрес трети олимпийски младежки летни игри. Досега имахме квота само при юношите, но тъй като на европейското сега се наредихме на първо място сред 4-те отбора без визи до този момент при девойките, вече получихме право да участваме и с една състезателка. Квотите не са поименни и засега с най-големи шансове да ни представят в Аржентина са Христо Христов или Ангел Русев при младежите и Галя Шатова или Мария-Магдалена Кирева при девойките.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари