Атанас Рибарски след стажа в Борусия и Шалке: Целта беше да видя структурата на тези школи

Футбол
Добави в Svejo
    Ваня Николова 10/06/2019 13:30
Атанас Рибарски след стажа в Борусия и Шалке: Целта беше да видя структурата на тези школи

Директорът на ДЮШ на Берое Атанас Рибарски бе на стаж в две от най-продуктивните школи в европейския футбол – тези на Борусия (Дортмунд) и Шалке 04. Пред Viasport.bg той сподели своите впечатление, разказа интересни подробности от посещението и срещите си в Германия. Пред нашата медия той коментира и сезона на школата на Берое. В първата част от интервюто, което ви представяме днес, Атанас Рибарски говори за Борусия Дортмунд и Шалке 04.


- Г-н Рибарски, как се стигна и колко продължи стажът в Германия?

- Стажът продължи една седмица. За трети път отивам там, за втори в тези два клуба – Борусия Дортмунд и Шалке 04. Наблюденията ми са в цяла Германия, може да включим Лайпциг, Щутгарт и Байерн Мюнхен. Но Борусия Дортмунд и Шалке са двата отбора, които най-много се изявяват в последните години и дават най-много продукция за първите си отбори, особено Борусия. Поканата беше от страна на Николай Илиев, на когото изключително много благодаря. Той е човек, на когото през годините винаги много съм разчитал за професионален съвет. И ще продължавам да го правя. Надявам се и той на мен. Това е опит, който е безкрайно ценен.

 

Два дни бях в Гелзенкирхен, където имах среща с един от лекторите, който беше тук на треньорския курс за вратари - Волкан Юнлю. Там се срещнах и с треньора на 15-годишните и имахме възможността да поговорим за неговата работа, за това как периодизира годината си и най-вече за структурата на тренировъчния процес.  


- Какво Ви впечатли най-много?

- Непрекъснато се интересувам. Образованието ми е свързано с немския футбол и следя отблизо развитието им и нивото, което показват през годините. Целта ми беше да видя структурата на всяка една от тези школи. Какво изучават в определената възраст. Не само да гледам тренировки, а по-скоро да видя планирането в годишния цикъл. Имах възможност да говоря с тях и да разбера как планират това, което искат да свършат като работа. След това анализират какво се е получило и какво не.

 

Мисля, че в Дортмунд е най-ясно изразена тази структура. Говорим за големи щабове, колектив от специалисти за всеки отбор. Тук дори на семинарите представи структурата на отбора на 17-годишните. Там има изключително усъвършенстване във всеки аспект. Като ги гледаш на тренировка, виждаш изключителна скорост при боравене с топката, скорост на предвижване, сила, тактическа грамотност, но това е школата, която е на топ ниво в Германия. Има безкопромисност от страна на тренировъчен процес. Те са осем човека щаб за един отбор. Това са тясно специализирани хора във всеки един аспект на подготовката. Това прави изключително силно впечатление - те нямат слаба линия. Имаше кондиционен треньор, анализатор, първи помощник, втори помощник, физиотерапевт, специален треньор, който се занимава с техническата подготовка, треньор, който отговаря за когнитивната част... Там се изучават предимно техническите похвати и развиването на кретивността на играчите. Всеки си изпълняваше задълженията. Само преди няколко дни 19-годишните юноши на Борусия Дортмунд станаха шампиони на Германия.


- Трудно можем да направим подобна структура в нашите отбори, тъй като клубовете нямат такъв финансов ресурс. Но какво можем да взаимстваме?

- Според мен, можем да взаимстваме много от нещата, но най-важното за мен е да направим тази цикличност, която те имат. Този модел на работа – да периодизираме правилно седмицата - в коя седмица кой аспект от физическата, техническата, тактическата подготовка трябва да се тренира, за да може да няма пропуски, когато децата станат на 19 години. За съжаление, тук в България изоставаме в тази последователност на трениране. Мисля, че всеки треньор има доста добри познания, но липсва последователността. При 14-годишните да се определи какво да се изучава и тренира, при 15-годишните... Да не се прескачат етапите на развитие, защото има пропуски. После няма време да се връщаме назад и да се научават отново.

 

- Как може да се променят нещата така, че да няма пропуски?

- С доста добро планиране във всяка възраст и проследяване от страна на треньорите на тренировъчния процес. Тук е най-голямата грешка, която и ние допускаме. Тя е един треньор да води един набор в продължение на няколко години. Такива са практиките. Според мен, това е грешка, защото вече има високи изисквания за всяка една възраст. Един треньор не може да знае всички изисквания в десет поредни възрасти. Един треньор трябва да специализира първо в една възраст, да научи всички характеристики за нея, да ги наложи правилно, да анализира как ги е постигнал и да види, че това дава резултат. Трябва да знае какво тренира и какво постига. Връщайки се пак в тази възраст, ще знае откъде да започне и къде да стигне.

 

Така са всички школи на Запад. Наистина може би се ощетява треньорът, който иска да върви нагоре, но така се ощетяват отборите, защото едва ли треньорът е готов във всяка следваща година да дава нови познания за самата възраст. За съжаление, това е проблем и при нас, но ще бъде променено.

 

Има деца и родители, които имат настроения против един или друг треньор. Сега, ако едно дете е резерва при един, двама или трима треньори, означава, че проблемът е в него.


- Наблюдавахте ли тренировки на отбори на Борусия и Шалке?

- Наблюдавах. Тренировките по самата си структура не се различават от нашите тренировки с малки детайли, които аз съм отчел. Самата цикличност на тренировките през седмицата ми направи доста силно впечатление. Най-вече прогресията в различните седмици, като във всяка една възраст е различна. При най-големите има цикличност от три седмици във физическо отношение, в тактическо  - всяка седмица променяха тактическите си аспекти, докато при по-малките е обратно или по-скоро по-различно. Всяка седмица в цикъл  от 4 седмици сменяха физическия компонент. А технико-тактически на всяко шестседмичие сменяха аспектите, като всяка седмица имаха прогресия на това, което правят.


- В последните години се говори много за това, че изоставаме най-много във физическата подготовка. Така ли е?

- Да. Те развиват всеки един от физическите компоненти, в продължение на седмици и в един шестседмичен цикъл, след което анализират кой от аспектите са подобрили. Работят много индивидуално, имат състезатели, които идват един час преди основната група. Там работят физиотерапевтите и кондиционните треньори. На база тестовете, които са провели в началото на годината, имат показатели за силови възможности, които трябва да бъдат подобрени. Работят индивидуално в залата спрямо следващото занимание, което ще бъде отборно. Тази тренировка преди отборната е със същия характер и натовареност.


- Казахте, че често пътувате до Германия и следите развитието на немския футбол. Как се променят тенденциите, в момента те също имат проблеми?

- Много пъти съм ходил там. Присъствам на международния треньорски конгрес, който в последните години е един от най-добрите семинари от гледна точка на треньорски колективи и  информация. Има срив при тях и е интересно в каква посока ще хванат. В продължение на години бяха първи, преди няколко години имаше бум, те станаха първи на почти всяка възраст на европейските първенства, след това станаха първи на световното първенство (2014), но за съжаление тогава след този пик рязко отборните им резултати бележат спад. Всички заедно анализират защо се е стигнало до там, много е интересно за всички как ще излязат от тази миникриза.

 

Оглеждат се във всичко. Нещата, които изследват най-много, са развиване на креативността и когнитивните способности на подрастващите. Мислят, че там изостават, при бързото боравене на топката, при бързото взимане на решения с топка. Там хвърлят изключителен ресурс, за да видят как играчите могат да станат по-креативни, когнитивно способни, за да подобрят техните индивидуални технически възможности. Концентрирали са се върху индивидуализацията и развиването на индивидуализма в играчите. Според мен, отборната тактика остава на заден план. Те самите го отдават и на развитието на клубните отбори. Там има спад и взимат пример от холандците, които минаха през такъв период.

 

Очаквайте след няколко дни втората част на интервюто с Атанас Рибарски. 

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари