Запалиха олимпийския огън без публика

Олимпизъм
Добави в Svejo
    Viasport 12/03/2020 16:30
Запалиха олимпийския огън без публика

Олимпийският огън беше запален в Древна Олимпия и щафетата поема по пътя си, за да стигне до Токио, където от 24 юли до 9 август трябва да се проведат игрите.

 

За пръв път от 1984 г. церемонията се проведе без зрители заради разпространението на коронавируса. Очаква се на 19 март в Атина огънят да бъде предаден на организаторите на олимпийските игри, които да го пренесат в Токио.

 

Церемонията по запалването на огъня по традиция се проведе в родината на Олимпийските игри, Древна Олимпия (Южна Гърция), в присъствието на гръцкия президент Прокопис Павлопулос, президента на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах, представители на организационния комитет за Токио 2020 и членове на правителството. За първи път от 1984 г. насам обаче запалването на огъня стана без зрители заради пандемията от новия коронавирус.

Огънят беше запален чрез параболично огледало от първожрицата, гръцката актриса Ксанти Георгиу.

Първият факлоносец на Олимпийския огън беше гръцката олимпийска шампионка в спортната стрелба Анна Коракаки, която при паметника на Пиер де Кубертен предаде факлата на шампионката в маратона на игрите в Атина през 2004 г. Мизуки Ногучи от Япония.

Трети поред факлата с огъня пое заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас, а след него - еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел. Пътуването на огъня в Гърция ще продължи осем дни.

 

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари