МОК отложи олимпийските игри в Токио за 2021 година

Олимпизъм
Добави в Svejo
    Viasport 24/03/2020 16:15
МОК отложи олимпийските игри в Токио за 2021 година

Олимпийските игри в Токио, които трябваше да започнат на 24 юли, официално бяха отложени за 2021 година, съобщиха организаторите заедно с Международния олимпийски комитет (МОК). Причината е глобалната пандемия от COVID-19.


"В условията в момента и на основата на информацията, която беше предоставена от Световната здравна организация, президентът на МОК Томас Бах и премиерът на Япония Шиндзо Абе стигнаха до извода, че олимпийските игри в Токио трябва да бъдат отложени за следващата година, но ще се проведат не по-късно от лятото на 2021-а. Решението е взето, за да се гарантира здравето на спортистите и на всички участници в Игрите", се казва в съобщението на МОК.


Японският премиер Шиндзо Абе съобщи по-рано пред медиите, че предложението му е било одобрено от МОК.


"Предложих да отложим Игрите с година и президентът на МОК Томас Бах се съгласи на 100%", заяви Абе.


С една година ще бъдат отложени и Паралимпийските игри, които също трябваше да се проведат в края на това лято.


"Отлагането ще даде възможност на атлетите да се подготвят при най-добри условия и ще даде възможност Игрите да се проведат при най-сигурни условия за зрителите", добави Абе.


Заради световната пандемия от коронавируса в последните няколко дни редица нации обявиха, че няма да допуснат спортистите си до участие на олимпийските игри, ако те се проведат това лято. Сред тези, които обявиха искането си за отлагане, бяха Канада, Австралия и САЩ, а до края на деня се очакваше това да поиска и Великобритания.


До момента летни олимпийски игри никога не са се провеждали в нечетна година и са били отлагани единствено заради Първата и Втората световна война. Интересното е, че при втория такъв случай през 1940 година Игрите е трябвало отново да бъдат проведени в Токио.

 
Източник: БТА

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари