Нургюл Салимова: Не обичам да тренирам пред екрана

Шахмат
Добави в Svejo
    Viasport 22/04/2020 10:10
Нургюл Салимова: Не обичам да тренирам пред екрана

Световната шампионка за девойки Нургюл Салимова е една от най-прогресиращите гросмайсторки при жените. 16-годишната сензация e с коефициент ЕЛО 2372 (при рекорден 2425). Tя разказа как протича нейната подготовка в интервю за "България Днес".

 

- Нургюл, как се промени вашето ежедневие по отношение на тренировките и участието по турнири с пандемията?

- Не бих казала, че има огромна промяна. Преди пандемията отново тренирах по цял ден след училище. Сега е същото, само че има онлайн обучение, което завършва по-рано и ми остава повече време през деня. Най-голямата промяна е, че не се провеждат турнири. Не е ясно кога изобщо ще се проведат.

 

- Какви планирани състезания имахте през следващите месеци?
- Всъщност се колебаех в кои състезания точно да участвам. Със сигурност щях да играя турнири през тези месеци. За мен най-важните бяха отменената Шахматната олимпиада. Тя щеше да се състои през август в Москва. Както и Световната купа за жени в Минск през септември, която все още не е ясно дали ще се проведе. Очаквам официална информация от Международната шахматна федерация (ФИДЕ).


- Има ли онлайн турнири, в които можете да се тествате и развивате?
- Има много онлайн турнири и винаги е имало. Повечето са за бърз шах (блиц) , което разбира се пак е от полза, но предпочитам класическия шах, той е много по-полезен.

 

- Колко е голяма разликата между онлайн партиите и класическия шахмат?
- Онлайн партиите нямат нищо общо с истинския шах. Едно е да гледаш екрана на компютъра вкъщи и да мислиш без никакво напрежение. Съвсем друго е да си в турнирната зала и да се опитваш да измислиш ход. По принцип не обичам дори и да тренирам гледайки екрана. Винаги ползвам истинска шахматна дъска и фигури. Това е по-полезно.

 

- Има ли опасност за измама и ползване на компютри в онлайн турнирите и как се следи да няма подобни некоректни изяви?
- Имало е много случаи на измама в онлайн партиите. Като цяло не се следи. Такава измама може да бъде разкрита, само ако даден играч е докладван. Тогава се проверяват партиите му с шахматни програми (анализатори). Ако се докаже измама, тогава този играч не бива допускан до сайта отново.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари