Цветослав Алтънов за работата в Китай: Губиш медал заради… ниски оценки на децата в училище (втора част)

Футбол
Добави в Svejo
    Ваня Николова 27/05/2020 11:00
Цветослав Алтънов за работата в Китай: Губиш медал заради… ниски оценки на децата в училище (втора част)

През ноември 2017 година двама български треньори заминаха да работят с подрастващи футболисти в Китай. Цветослав Алтънов и Иво Градев, които до този момент бяха част от школата на Славия, предприеха ново предизвикателство. Година по-късно Градев се завърна в България, докато Алтънов продължи договора си с Джачуанг.


Пред Viasport.bg Цветослав Алтънов разказа за работата си в Китай, за трудностите и успехите, за условията и първенствата по футбол. Ще разберете защо отбор, който губи финал, се класира на трето, а не на второ място, как там са преодолели кризата с коронавируса и … ял ли е супа от прилеп? Днес ви представяме втората част от разказа на Цветослав Алтънов.

 

Участвахме на много интересен турнир на провинциите. Той е много важен за тях. Всяка провинция има кметство. Ако отбор от дадена провинция стане шампион, това означава, че човекът, който отговаря за спорта в града, си е свършил работата.

 

Този турнир беше за набор 2005. А ние имаме малко момчета в тази възраст - 5-6. Когато започне този турнир, се сформира сборен отбор от нашата провинция. Това е провинция Джашинг, градът е Хайнинг. Ние представляваме нашата провинция, защото сме най-добрият отбор в областта, спечелихме много училищни турнири и затова ние водехме този сборен състав, т.е. ние представляваме голямата провинция. Направихме сборен отбор от нашите 2005 и 2006 и останалите тимове.

 

Интересното е, че ако в нашия отбор има момче от друга провинция, той трябва да си отиде там да играе за своята провинция. Бяхме 7 дни в един град. Мачовете се играха при страшна жега и влага, беше през лятото. Мачовете бяха в 8:00 ч. сутринта. Закусвахме в 6:00 ч. Случваше се и се играеха мачове и в 14:00 ч. на обяд. Не я разбирах тази логика. В 8:00 и 14:00 ч. Но такива са техните виждания.

 

Стигнахме до полуфинал и там победихме друг отбор от Гуанджоу. Това е 10 милионен град, с много отбори. Победихме с 3:1. Трябваше да играем финал с отбор от областта Гуанджоу, знаеше се, че това е най-добрият отбор. Загубихме. Но още, когато се класирахме на полуфинал, всички от града ни честитиха. За тях това беше много голямо постижение, а класирането за финал беше уникално.

 

 

Ние знаем, че след като загубихме финала ще сме втори. Предстоеше награждаване. Пристигнаха и отборите, които бяха играли за трето и четвърто място. Този отбор, който ние победихме на полуфинал, беше станал трети.

 

Преди награждаването дойде отговорникът за нашия отбор и ни каза, че ние сме трети. "Как трети", попитах. Отговорът беше: "Ами тези, с които играхме на полуфинал, ще са втори, ние сме трети". Как така, ние играхме финал, как ще сме трети?

 

Последва нов отговор: "Техните оценки в училище са по-добри от нашите и затова те ще са на второ място, ние сме на трето. Спокойно, това го има само в Китай. Не се ядосвай!"

 

Най-интересното е, че ако това се случи в България, тук ще станат страшни панаири. Родителите задаваха въпроси помежду си, но никой не отиде да оспорва. Така са го преценили, така решава правителството и тези, които отговарят за турнира.

 

Този турнир даде тласък на шефовете и хората в провинцията. Приеха го за нещо нормално. Бяха много доволни на третото място. На полуфинала имаше радост сякаш сме спечелили финал. Това беше важното.

 

Първа част, ЧЕТЕТЕ ТУК


Очаквайте утре във Viasport.bg третата последна част от разказа на Цветослав Алтънов, в която ще разберетe кое е било най-трудното за него в Китай, какво друго, освен супа от прилеп, ядат китайците и как са се справили с коронавируса. 

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари