Калоян Пантев – само на 7, а вече шампион на България и втори в Европа

Футбол, Шахмат
Добави в Svejo
    Ваня Николова 26/08/2020 12:30
Калоян Пантев – само на 7, а вече шампион на България и втори в Европа

Той е само на 7 години, а вече е шампион на България и втори в Европа по шахмат. Предстои му участие на световно първенство. Тренира в шахматен клуб Рицар. Ще бъде ученик във втори клас. Тренира и футбол във ФК Национал. Днес ще ви представим Калоян Пантев.


"Сега съм на 7 години и половина. Започнах с шаха преди 3 години. Запалих се от кака", разказва ни Калоян. Още ненавършил 5 години той бива запознат с правилата на играта от баща си Николай и сестра си Вероника. Тя също тренира шахмат известно време, сега е ученичка в шести клас в СМГ и в момента училището е на първо място за нея. Но продължава да дава съвети на Калоян.

 

"Направихме му акаунт в www.chess.com, където играе срещу реални хора. След това започна и тренировки при треньора Георги Николов", споделя бащата на Калоян – Николай. Клубът, за който се състезава, е Рицар

 

Преди година на републиканското първенство в Добрич Калоян става първи (до 7 години), с което не само печели златен медал, но и квота за участие на европейско първенство за ученици в Мамая (Румъния) в неговата възраст.  

 

Там младият състезател завършва на второ място, както в класическия шахмат, така и в блиц турнира. "Второто място на европейското ми е най-ценно", призна пред Viasport.bg Калоян.

 

Калоян печели два сребърни медала на европейското първенство по шахмат за ученици в Мамая (Румъния) 2019. 

 

В Румъния участват 21 състезатели в неговата група, той играе 9 партии. Има момчета от Румъния, Грузия, Турция, Русия, Англия, Израел… Победителят е грузинец.

 

"На европейското аз ходих с него, но треньорът Георги Николов го тренираше по интернет всеки ден много професионално – проучваше съперниците, за всяка партия имаше индивидуален подход", разказва Николай Пантев.  

 

С треньора Георги Николов в Добрич 2019. Калоян става шампион на държавното индивидуално ученическо първенство по класически шахмат за момчета до 7 години. 

 

"През последната година той доминира в неговата възраст. Има спортен хъс. Когато участва на състезание, се концентрира много. Понякога по време на партиите се разхожда, яде си химикалката, дори беше изгризал един молив", добавя майка му Десислава. През тази години Калоян печели редица отличия, сред които шампион на София, победител за Купа "Ивис".

 

Той играе стандартен шахмат, но участва и на другите – ускорен шахмат и блиц, по-скоро за забавление.

 

На последното държавно първенство, което се проведе в Априлци, Калоян с 6,5 точки от 7 стана републикански шампион. Успехът му донесе и квота за световното първенство, което ще се проведе в Батуми, Грузия от 18 до 31.10.2020 г.

 

На европейското първенство в Румъния 2019


Подобно на много спортове у нас, и тук проблемите са предимно финансови. Родителите на Калоян трябва да поемат разходите за участието на световното – пътуване, самолетни билети, престой, храна, подготовка… Ще са необходими около 10 000 лева и затова те започват да търсят спонсори. Признават, че могат да поемат само част от разходите. Ако имате възможност, помогнете на този млад талант да участва на световно първенство и да представя България. 

 

Семейството на Калоян все още обмисля дали баща му да пътува с него или треньорът му. Защото след като са решили да участва на такъв голям форум, той трябва да бъде максимално добре подготвен.

 

Всъщност родителите са тези, които поемат разходите за всички състезания – както в България, така и в чужбина. Калоян участва само на сериозни състезания. "Успехите му се дължат на треньора Георги Николов, който живее с шаха", благодарни са родителите на Калоян - Николай и Десислава.

 

На европейското първенство в Румъния 2019

 

Пред Viasport.bg Калоян призна, че нищо не го затруднява в шахмата, а понякога премисля по 5 хода напред. Участва в състезания и при по-големите, но там е по-трудно. Добави обаче, че на европейското не му е било лесно. А на въпрос какво му е харесало най-много на първенството в Румъния, каза: "Това, че в хотела имаше басейн".

 

Той тренира шахмат три пъти в седмицата, а всеки ден решава задачи и играе шах в сайта. Три пъти в седмицата тренира и футбол в школата на ФК Национал (София) при набор 2012. Треньори там са му Борислав Маров, Анатолий Цветанов и Тихомир Цветанов. В неделя ходи на школа по шах. На въпрос успяваш ли да се справиш с всички тези задачи, Калоян казва убедително "Да". Няма предмет, който да го затруднява в училище, но като повечето деца посочва физическото като любим такъв.

 

Калоян играе партиите на европейското в Румъния с екип на футболния си клуб - Национал (София)

 

Вижте още от разговора с Калоян.

 

- Кой спорт ти харесва повече – шахматът или футболът?

- И двата ми харесват много.

- Какъв искаш да станеш – шахматист или футболист?

- И двете (Тук се намесва бащата Николай Пантев: Не може и двете, Коко, трябва да избереш едното.)

- Кой ти е любимият състезател?

- Искам да приличам на Магнус Карлсен.

- А кой е любимият ти отбор и футболист?

- Ювентус и Пауло Дибала.

- Притесняваш ли се за участието си на световното първенство?

- Не.

- Какво искаш да постигнеш?

- Първо място.

 

Екипът на Viasport.bg благодари на семейство Пантеви за откровения разговор. Желаем здраве и много успехи на Калоян. А вие, скъпи читатели, ако имате възможност, помогнете му да замине на световно първенство в Грузия (за контакти - пишете на office@viasport.bg)

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари