260 участници излъчиха националните шампиони за деца и младежи в риск

Общество
Добави в Svejo
    Viasport 19/05/2021 09:35
260 участници излъчиха националните шампиони за деца и младежи в риск

Националният шампионат за деца и младежи в риск събра над 260 състезатели, представители на 18 социални институции в страната. Към тях по традиция се включват и настанени във временните центрове за бежанци. Първенството под наслов „Спортът достъпен за всички деца“ се организира за 35-и път и отново бе част от инициатива „София – европейска столица на спорта“. Домакините от комплекс „Спортна София“ в Парк Възраждане, Зона В5 отново предложиха отлични условия за участници, придружаващи и зрители.

Шампионатът се организира от Българска спортна федерация за деца и младежи в риск (БСФДМР), чийто председател Анатоли Илиев поздрави участниците и обяви, че „всеки заслужава да има възможността да спортува, да води активен и здравословен начин на живот“. Илиев напомни, че федерацията организира още 8 турнира в различни градове из страната през годината плюс традиционния Коледен турнир за децата и младежите в риск през декември.

Непрекъснато нарастващият през годините брой участници е причина шампионатът и тази пролет да се проведе в най-големия и модерен спортен комплекс на столицата. В турнирите се включиха момчета и момичета на възраст между 12 и 18 години, представители на 18 социални институции, домове за деца и младежи в риск и центрове за настаняване от семеен тип в цялата страна. Всички те определиха шампионите в 6 спорта: лека атлетика, футбол, бадминтон, тенис на маса, баскетбол и таекуондо.

 


Най-оспорвано премина футболният турнир. Във финала представителите на 119 СУ надиграха трудно с 2:1 Спартак 2015, а за бронза 57 СОУ победи Враца ЦНСТ с 4:3.

Първото място в комплексното класиране спечелиха възпитаниците на дома в Роман, следвани от Ракитово и Велико Търново Цветарски. Всички присъстващи се включиха в демонстрациите на представителите на Централния полицейски таекуон-до клуб.

В края на събитието се състоя традиционната среща с ръководителите на отделните групи малчугани. Отчетено бе, че през последните години БСФДМР обхваща в дейността си, наред с децата лишени от родителски грижи и по-големи група малчугани и младежи в неравностойно положение.

Всеки участник си тръгна със сувенир за спомен от първенството.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари