Право на отговор: Уличният футбол е без аналог и най-добрият учител на всяко дете

Футбол
Добави в Svejo
    Viasport 29/11/2021 13:25
Право на отговор: Уличният футбол е без аналог и най-добрият учител на всяко дете

На редакционната поща на Viasport.bg получихме писмо от 49-годишния футболен треньор от София Йордан Златев с искане за право на отговор. Той изразява несъгласието си с темата „Уличен футбол или целенасочен тренировъчен процес“. Публикуваме и неговата гледна точка:

 

Тук искам да изкажа моето виждане, което се различава доста от това на Митко Джоров за уличния футбол и целенасоченото обучение. Футболът е най-популярната игра в целия свят, затова масово се играе по целия свят от всички възрасти, от деца до големи. Какво е уличен футбол? Уличен футбол е играта навън, където се събират 8-10 деца и се разделят да играят футбол, дали пред блока, дали пред паркинга, на поляната, в коридорите на училищата дори, те играят футбол!

 

Навремето лично аз играех футбол в училището след училище, тренирах футбол в детска школа, играех в училищния отбор и ако сметнем средно на ден, играех от 3,5 ч. до 5 часа футбол, което сега е немислимо да се случи. Но там, на улицата, се научихме да играем истински футбол, да усещаме топката, да отиграваме всякакви ситуации, да видим противника как се е пласирал, за да го преодолееш, моделираш идеи и финтове. Играехме със самочувствие, без да се страхуваме, че ще сбъркаме, защото няма кой да ни се скара, защото уличният футбол е все пак една игра и страст, обич и уважение един към друг, изграждане на личности и качества на всяко играещо футбол дете.

 

Темата уличен футбол или целенасочено обучение не съществува и въобще не трябва да се коментира, да се прави някакво сравнение, недопустимо е. Самата философия на футбола е категорична и ясна като игра! Много от академиите, заедно с техните директори на школи, правят и допускат тази грешка в тренировъчния процес, където целенасочените тренировки объркват много децата от 6 години до 13 години. Там треньорите вкарват тъй наречените модели в тренировките, а това е голяма грешка в учебно-тренировъчните процеси.

 

Защо е грешно, ще се опитам да Ви обясня по най-простия начин. Представете си, че поставяте пред Вашето дете 5 играчки и то си избира камиончето, а Вие му казвате: „Не, вземи другата играчка вертолетчето!" Е, питам Ви защо му казвате това? Защото сте пилот и искате да е като Вас ли?! А в целенасочения футбол треньорът поставя задачите, условията в тренировката, като казва на детето: "Не така, а така ще направиш, подай топката, не я дръж така или така, и т.н.“  Е, смятате ли, че това дете Ви разбира. Не, разбира се, и няма как да Ви разбере, просто го оставете да играе, самата игра ще го научи, не Вие!

 

В уличния футбол детето само научава и разбира как да постъпи, как да изиграе ситуацията, кога да подаде, защото то ще излъже 2 деца, 3 деца, 4 деца, ще направи свой финт, ще изпита удоволствие как да се пласира, за да не го премине, и именно тук се изгражда неговата самоиндентичност, именно тук  в такава среда се е развил Марадона, Стоичков, Тр. Иванов, Балъков, Лечков, Кройф  и много, много други футболисти. Даже мога смело да кажа, че тук  се изгражда и неговата класа дори – да, тук в тази улична среда. Много е важно тук да сте разбрали за какво говоря и какво се опитвам да обясня на широката аудитория.

 

През 2018 г. разговарях с белгийския треньор и специалист Крис ван дер Хааген, който създаде поколението на Лукаку, като му споделих проблема в българския футбол по тази тема. Именно с учебната програма на уличен футбол, която бе приложена в Белгия с помощта и на държавата през 2010-2012 г. страната успя да излезе от затъването, в което бе попаднала.

 

Нека дам и пример с академията на Аякс. Когато някои клубове в Европа предлагат футзал в допълнение към техническото и тактическото обучение, Аякс Амстердам отива още по-далеч. Рубен Йонгкинд казва: „Забелязахме и знаем, че най-големите играчи са играли на улицата и са научили много там. През последните години това не беше така. Затова започнахме да тренираме на паркинги, за да развием техническите им умения и способността им да играят изправени, тъй като не можете да правите шпагати на бетона, а и на никой не му се пада на цимента."

 

Водени винаги от идеята да развиват техническите умения на играчите на академията, децата и юношите усъвършенстват своите умения чрез футзала, за да се научат да усещат по-добре играта, да са способни да играят в малки пространства, но също така и чрез футбол на кортове за скуош за повече рикошети и интензивност... Градските и кварталните футболни игрища, футбол и скуош ще се присъединят към традиционните игрища в De Toekomst (името на академията).

 

Това разнообразие от пространства и игрална повърхност ще позволи на играчите да открият малко познати игрови ситуации и различна връзка с топката, всичко това ги обогатява изключително много. Нека не забравяме, че разнообразието е от съществено значение за развитието на играчите. Холандците са го разбрали отлично!

 

В заключение ще кажа, че е много важно да умееш да преподаваш футбол, да обясняваш ясно и разбираемо, за да те разбере детето, но най-важното е да разбираш играта футбол, а в България са малко тези специалисти.

 

Тъй като съм се заел и с тази задача да я свърша докрай, след Нова година  ще подготвя учебните тренировки и материали от белгийския колега Крис ван дер Хааген, които ми е изпратил. След като бъдат преведени, ще ги раздам на всички школи в цялата страна - който иска, разбира се, да работи по този начин, като само трябва да се свържете и да оставите име на клуб с точен адрес. Плюс това съм в преговори с Крис ван дер Хааген  той лично да дойде в България и да изнесе лекция точно по тази тема, да проведе поне две тренировки, за да се видят нещата детайлно. Все още нямам точни дати за следващата година, но това допълнително ще се уточнява.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари