Наши сумисти направиха фурор на Балканиадата

Сумо
Добави в Svejo
    Ивайло Пампулов 08/03/2010 17:31


17-годишният най-нов член на националния ни отбор по сумо - Павлин Димитров, стигна до бронзовия медал в категория OPEN на Балканската първенство, което се проведе през уикенда в Белград. Титлата в тази категория извоява президентът на родната федерация по сумо Петър Стоянов-Вожда.

 

При дебюта си в международна надпревара Здравко Стоянов също заслужи първото място, след като направи отлични преборвания в своите схватки. Макар че е само на 7 години, синът на Вожда взе голямото златно отличие лично от японския посланик в Сърбия Тоши Кунозакиа и то във възрастта до 14-години.


Малкият Здравко с посланика на Япония.
Снимка: gong.bg

Изцяло български бе финалът при дамите, като европейската шампионка Анна Методиева надви завършилата на трето място при 21-годишните на Евро`09 Мария Георгиева.

При официалното откриване на Балканското първенство по сумо в зала "Земун" бяха доста от ръководителите на спорта в Белград и цяла Сърбия. Посланикът на Япония в съседната ни държава Н.Пр. Тоши Кунозакиа бе изключително приятно изненадан от специален подарък. Лично българският озеки Калоян Махлянов-Котоошу бе изпратил от Страната на изгряващото слънце по Петър Стоянов уникално пано с автографите под формата на отпечатъци от ръцете на самия себе си, на великите шампиони Асашорю и Хакухо, както и на Котомицки. Подобни пана са традиция за японското пофесионално сумо.

Специалното пано, дар от Котоошу.
Снимка: gong.bg

Главен съдия на Балканското първенство бе участначката в един от сезоните на „Сървайвър” Диана Агонцева. Единствената жена-рефер по сумо в Европа е сред най-респектиращите в бранша и бе интервюирана от местните телевизии.


Коментари
Още по темата