Всички от "Духлата" са СПАСЕНИ!

Спелеология
Добави в Svejo
    Ивайло Пампулов 05/12/2010 18:44
Всички от

И седмината спелеолози, които бяха хванати във воден капан в пещерата "Духлата", бяха спасени!

Акцията по спасяването на експедицията в пещерата „Духлата” завърши с успех. Преди броени минути трите деца и четиримата възрастни спелеолози от карловския клуб Диамант излязоха под аплодисментите на всички, които очакваха този момент пред пещерата. Здравословното състояние на всички е добро, като само едното от децата с лека степен на измръзване.


Първото интервю на едно от спасените момичета.
Снимка: bnt.bg

„Беше страшно, но и интересно. Благодарим за вниманието към, както и на спасителите, които намериха пътя към нас”, заяви едно от момичетата.

(1) (2) (3) (4)

Ръководител на експедицията е бил Петър Димитров (1) - инструктор по спелеология от Карлово. Той е баща на едно от децата – 12-годишния Емил (2). Илия Драганов е инструктор по алпинизъм от Перник. Групата на опитните пещерняци се допълва от столичанинът Йонко Ангелов и Ивайло Чичев от Перник.  Емил и Божидара Пелова (3) са ученици от СОУ “Васил Левски” (Карлово) и са членове на клуб Диамант. Другото дете Марина Бончева (4) е от Сопот и учи в СОУ “Иван Вазов”.


Входът на пещерата се намира на пътя между селата Боснек и Чуйпетлово.
Снимка: bgmaps.com

Седмината бяха в намиращата се до Перник пещера от петък, когато силният дъжд вдигна нивото на подземните реки. Това откъсна експедицията, в която участваха петима спелеолози от Карлово, един от Перник и едно момиче от Сопот. Акцията по спасяването им бе ръководена от един от най-големите познавачи на тази пещера у нас – Атанас Русов.

С тежка техника бяха разширени местата, от които водата илиза от пещерата. Така нивото на водата спадна по-бързо и позволи на спасителните екипи да влязат още тази вечер. По предварителна информация, това щеше да стане най-рано след 6-7 часа.

Пред входа на пещерата имаше седем линейки. На място бяха пристигнали премиерът Бойко Борисов и кметът на Карлово инж. Найден Найденов.


На този завой на река Струма се се намира пещерата.


Коментари