Спортистите в колежите на САЩ вече ще получават заплати

Общество
Добави в Svejo
    Viasport 05/09/2014 09:35
Спортистите в колежите на САЩ вече ще получават заплати

Колежанският спорт в САЩ е пред радикална промяна, след като федералният съд в Калифорния реши, че спортистите в американските висшите училища, които носят милиони долари приходи на колежите си, за пръв път ще могат да получават заплата.

В резултат на това се очаква над половината играчи в колежанските първенства да започнат да получават пари, преди да завършат образованието си, предаде CNN. В САЩ спортистите, които играят в университетските първенства на NCAA се водят аматьори и не получават възнаграждения.

Съдия Клаудия Уилкинс постанови, че забраната на NCAA да се плаща за използването на образа на играчите е нарушение на антитръстовото законодателство. Това означава, че от началото на 2016 година университетите могат да изберат дали да плащат до $5000 годишно на играчите си.

Решението дойде след като бившият състезател на UCLA Ед О’Банън заведе дело срещу колежанската асоциация. Идеята му дошла, след като той видял видеоигра, където е използван неговият образ, но той не е получил пари за това. О’Банън ще остане в историята като един от първите състезатели, изправили се срещу строгите правила в NCAA, който изразява публично недоволството си.

 


Ед О′Банън с екипа на UCLA

Петгодишният процес, достигнал до федералния съд в Оулканд, имаше огромно влияние върху общественото мнение за NCAA. Още преди да достигне до съдебната зала, той принуди асоциацията да застане в отбранителна позиция.
Делото бързо се трансформира от казус, свързан с видеоигра, в принципен въпрос за асоциацията, която определя правилата за спортистите в колежите и в същото време печели милиони долари.

По време на делото бяха изслушани свидетели, които засегнаха теми като академични измами, корпоративни спонсорски договори, вътрешни дебати в NCAA и дори здравето на спортистите и сигурността им.

Редица талантливи състезатели през годините са повдигали въпроса защо не получават пари за продукцията, която изнасят пред хиляди зрители. Сред основните изтъквани аргументи е рискът от травми, които могат да прекратят кариерата на талантлив играч, още преди той да е получил първата си заплата като професионалист.

Колежанските първенства в САЩ често изместват по рейтинг дори професионалните лиги в страната, а университетите се разминават единствено с покриване на стипендия за образование на своите играчи и техните базови разходи. Това обаче е нищожно на фона на огромните печалби, които NCAA прибира.

През последните 20 години много състезатели в затруднено финансово положение избраха да пропуснат колежа и да преминат директно в професионалните лиги, за да могат да получават пари за труда си.

След като НБА промени правилата си и наложи възрастово ограничение за състезателите, които влизат в лигата, много младежи избраха да играят една година отвъд океана, след което да опитат късмета си у дома.

Решението на съда в Калифорния може да промени всичко това и да повиши допълнително качеството на вече популярните колежански първенства.

Източник ureport.bg

 

----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите

-----

Виж какво се случва в света около нас с FBR.BG

-----

Коментирай по тази и други теми във Форума на Viasport.bg

-----

Заповядай в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.com


Коментари