Георги Цонов - боецът в три крачки

Лека атлетика
Добави в Svejo
    19/12/2010 14:39
Георги Цонов - боецът в три крачки

Той е на 17 г., но вече има медал от Олимпийски игри. Георги Цонов спечели трето място в тройния скок на Младежките игри в Сингапур през лятото. В началото на месеца той  стана най-младият сътезател, който печели второто място в анкетата за атлет на годината. Европейска титла, олимпийски медал, специален спортен "Икар" - да, заслужава си да ви представим портрета, който специализираният сайт Bgathletic.com подготви заедно с младата звезда на българската лека атлетика.

Той е на 17 г., но вече има медал от Олимпийски игри. Георги Цонов спечели трето място в тройния скок на Младежките игри в Сингапур през лятото. В началото на месеца той  стана най-младият сътезател, който печели второто място в анкетата за атлет на годината. Европейска титла, олимпийски медал, специален спортен "Икар" - да, заслужава си да ви представим портрета, който специализираният сайт Bgathletic.com подготви заедно с младата звезда на българската лека атлетика.

„Това беше Олимпиада. Много по-различно състезание от всички останали, казва Цонов. - Квалификацията мина добре. Беше хубаво време. На финала заваля дъжд и пистата започна да се пързаля. Това също ми попречи донякъде, но го преодолях и се преборих за медала. Можеше и по-високо класиране да имам."  Шампионската титла в Сингапур спечели Радам Фабар Санчес (Куба) с 16,37 м, Хайтао Фу (Кит) се нареди втори с 16,14 м. Постижението на българина във финала беше 15,80 м. „Много трудно можех да победя кубинеца. Постижението на китаеца беше по силите ми. Кубинецът победи и в последния опит и нямаше как да се сборя с него. Той е и по-силен от мен физически", заяви Цонов още при прибирането си в България след Игрите.


Христо Марков, Георги Цонов и Атанас Николов.


Пловдивчанинът стана първи с 15,55 м на европейската квалификация за Игрите в Сингапур, която се проведе в Москва през май. С постижението си от 15,91 м от турнира „Павел Павлов" в края на юни той беше лидер в световната ранглиста в дисциплината до Младежките олимпийски игри. Георги е държавен шампион на троен скок за юноши младша възраст с 15,67 м за 2010 г., а от същото състезание има и сребърен медал в скока на дължина с 6,88 м. През зимата пък спечели златото за юношите старша възраст на троен скок с 15,52 м.  Цонов е и балкански шампион за юноши младша възраст през 2009 г. с 15,75 м. Тогава победата му беше безапелационна, след като победи втория в класирането с почти метър.

Спортните качества на Цонов са забелязани и от олимпийския шампион в тройния скок Христо Марков. „Жорката е едно момче, което се връзва напълно с характера и амбициите да стане добър троен скачач, коментира Марков. - Много трудолюбив е, голям боец по време на състезание. Това е едно от най-важите качества за спортиста. Когато застанеш на голямо състезание, трябва да успееш да реализираш това, за което си се готвил. Сериозен е. Последните две години работим заедно и имам поглед върху него."


Турнирът "Павел Павлов" в София: след секунди на таблото ще се появи внушителният резултат 15,91 м.


Георги е на стадиона от съвсем малък. Той е син на треньора по лека атлетика и бивш троен скачач Стойко Цонов, който изведе Тезджан Наимова до две световни титли за девойки.
„Тезджан ми помага. Взимам съвети от нея, защото е по-голяма, минала е по този път. Тя се радва за успехите ми", казва Георги. „От съвсем малък тренирам. Баща ми ме водеше с него по стадионите. И така започнах и аз, обяснява Георги. - От 5 години се занимавам сериозно с лека атлетика." От тогава негов треньор е Атанас Николов.
„Стойко прецени, че не е добре да тренира сина си.
Най-малкото е, че психически няма да му повлияе добре, каза Атанасов. - Един ден го доведе и каза започвай да го тренираш. Георги беше в 6 или 7 клас."

Тройният скок не е първата състезателна дисциплина за момчето. „Започнах със скок на дължина, защото не ми беше позволено да скачам троен (б.а. по правилник тройният скок влиза в състезателната програма за юноши и девойки младша възраст). След това решихме да пробваме на едно състезание троен и нещата се получиха добре и започнахме с троен скок", разказва Цонов.

Досегашните успехи на Георги са само етап от амбициите му в спорта. „Искам да стана олимпийски, световен, европейски шампион. Всичко, което може да се спечели, говори за амбициите си Георги, които са толкова големи, че не могат да се сравняват с желанието за успеха му на баща му и треньора му. - Следващата година има европейско първенство. За старша възраст - вече в по-горна възрастова група. Но ще се пробвам да взема медал. Целта ми е резултат над 16,20 м."

Отсечките по 300 м са най-неприятни за Георги по времена тренировка
„Обичам да скачам", ясен е Георги. „Тренирам два пъти на ден по около два часа. Рядко се случва да почивам и през лятото. Две години преди това лято не съм почивал, споделя Георги. - След Олимпиадата от Общината ни пратиха на почивка за 10 дни в Приморско. Бяхме с лекоатлета Георги Димитров и стрелеца Соломон Борисов. Трябваше да сме всички участници в Сингапур от общината, но другите тренираха и не можаха да дойдат. След почивката треньорът ми направо дойде в Приморско и започнахме лагер."

Треньорът му Николов пък не се оплаква от лоши условия за подготовка. „Положението е тежко в държавата и в спорта, също. Условията не са на необходимото ниво. Но благодарение на БФЛА, нещата са добре. Общината също ни помага. Не мога да се оплача от лоша подготовка", казва специалистът. При Николов тренира и друг скачач Тодор Николов. „На стадиона нямам врагове, всички са ми приятели", споделя Цонов. Той не е фен на новоизгрялата звезда в тройния скок Теди Тамго - смята го за прекалено лигав. „Най-техничен е този, който скача най-далеч. Значи Джонатан Едуардс. Той ми е любимият скачач", казва той.

Цонов спазва строг режим. „Излиза ми се, но не ми позволяват. Баща ми не ми дава да излизам", без да се оплаква съобщава пловдивчанинът. В свободното си време атлетът слуша музика. Любими са му хип-хоп и R&B парчетата. „Треньорът ми не е строг. Строго гледа, но е добър. Обяснява ми, не ми се кара. Това че дава тежки тренировки не може да го направи строг. Това е, за да има успехи. Иначе не може да се получи. На състезание ми казва, че вярва в мен и знае, че ще се справя, информира Георги. - Аз не съм емоционален. Радвам се след победа, но не го показвам. Като баща ми съм и той е същият."

Тийнейджърът вече е знае как да се държи в сектора по време, за да има надмощие над противниците. 
„На състезание се притеснявам, нямам как да няма треска. Но се опитвам да не ми личи, защото съперникът вижда, че ти се страхуваш и това го кара да прави по-хубави опити. Когато притеснението не ти личи, вижда че на теб не ти пука и той започва да се притеснява", издава състезателната си стратегия Цонов.
Следя българската лека атлетика. Напоследък няма много успехи при големите, при малките има. Дано скоро и големите да започнат да се изявяват", е мнението на ученикът в 11 клас на пловдивското спортно училище.


Шампионският тандем Цонов - Николов.


Майката Светла подкрепя спортните трепети на сина си. Когато има време тя идва и на стадиона. „Майка ми знае, че щом баща ми каже нещо, значи то е правилно и ме подкрепя за това, че съм спортист. В момента майка ми гледа брат ми, който е на 2 години и 6 месеца, и няма много време да идва да ме гледа на стадиона. Когато е по-свободна, идва."

Тандемът треньор-състезател вече е изграден. Цонов вярва на Николов, който от своя страна познава силните страни на спортиста и ги усъвършенства. Намира начини са неутрализира и слабите му качества. „Георги е сериозен състезател. Особено след Олимпиадата отношението му към тренировъчни процес много се промени. Сега се отнася много по-професионално, като голям състезател, споделя Атанас Николов. - Най-силното качество на Георги е това, че е боец. Той е състезател. Това негово качество го градим и във времето. Той става все по-уверен. Слабото му качество е, че си изпуска нервите. Това само му пречи, но работим върху проблема и се подобрява. На състезание не показва, че е емоционален, но на тренировка си изпуска нервите. Това е излишно. Моите амбиции за Георги са същите каквото са неговите - всичко, което може да се спечели, трябва да се спечели."

„След като е сериозен и постоянен, нещата при Жорко ще се получат. Стига да е здрав, разбира се. Нека продължава в същия дух", каза Христо Марков.
_ _ _
Снимки: Яна Касова, sportsgallery.eu


Коментари