Да помислим за коледната ваканция на децата

Общество
Добави в Svejo
    Viasport 12/11/2014 08:05
Да помислим за коледната ваканция на децата

Коледа идва, а с нея и въпроса за ваканцията на учениците. Тази година школската почивка е по-кратка в сравнение с предната година. Училищата затварят врати за Рождество за 12 календарни дни, или 8 учебни: от 24 декември 2014 г. до 4 януари 2015 г. включително. През отминалата учебна година тя беше 16 календарни дни.
Спокойно, по-дълга ваканция ще има през пролетта - 12 дни, или от 2 до 13 април 2015 г. включително.


Сега е времето да се вземе решение дали коледната почивка ще е време за зимни лагери, „бели училища”, семейна ски или спа ваканция. Туроператорите вече са в пълна готовност с офертите си. Както и вузовете - курсовете за подготовка на гимназисти по време на почивката вече са обявени .

На ски без мама излиза по-евтино


Учебната година току-що е започнала, но много родители още отсега се чудят къде могат да заведат децата си през зимната ваканция. Записванията за ски лагери вече вървят и в курортите Пампорово, Боровец и Банско предлагат изгодни пакети както за семейства с деца, така и за ученически групи.


Средната цена за детски групи излиза около 530 лв. на човек за 5 дни и 4 нощувки. В сумата се включват транспорт, храна, ски обучение, застраховка, но не и карта за лифтовете и ски екипировка. Ски училището на Витоша предлага 5-дневно обучение с включен транспорт от София и екипировка за ученици от 7 до 18 г. срещу 240 лв.


Някои фирми имат оферти за тридневни екскурзии със снежни приключения в Троянския Балкан на цени от около 195 лв. на дете. В офертата се включват транспорт, 3 нощувки с хранене 3 пъти на ден, ползване на басейн и анимационна програма.


Ученическите лагери, които са субсидирани от Министерството на образованието и се организират от училищата, също са много изгодни. При тях цената на ден за дете излиза между 9 и 15 лв. с включена храна.


„За да е пълноценна ваканцията за децата, те трябва дапроменят обстановката и да учат неща, които досега не са им били известни - как да се ориентират в планината, как се пали огън, как да избират безопасни места за придвижване, как да се окаже първа помощ при измръзване”, обяснява Свидна Динева, шеф на фирма, предлагаща почивки и екскурзии за деца.

 


Принципи:
Почивката не трябва да е изпитание нито за децата, нито за родителите.
Колкото по-отдалечени са децата от дома си, толкова по-сериозни са проблемите с аклиматизирането им. Зависимостта е правопропорционална на възрастта и здравословните проблеми през годината.

 

Чистият въздух, снегът и минералната вода са нещо положително, но те трябва да са съчетани със здравословен режим и атрактивна забавна и развлекателна програма, за да е пълноценна почивката на всеки малчуган.

 


Пампорово чака над 2000 ученици


Над 2000 ученици от цялата страна очаква тази зима Пампорово. Толкова са към момента записванията за ученически групи в хотелските бази на стопанина на пистите и лифтовете. Причина за наплива са големите намаления, които правим за ученици, посочва Татяна Дренкова, мениджър „Маркетинг и продажби” в „Пампорово” АД.


През последните 3 зимни сезона курортът предлага промоционални комбинации в специални продукти и пакети с лифт карти, ски оборудване, нощувки и храна. На тези намаления се дължи и фактът, че курортът да отчита 100% ръст на желаещите да карат ваканции ученици. Еднодневна лифт карта за възрастен струва 53 лв., а за деца от 7 до 12 г. цената е 32 лв.


При ученическите групи обаче намалението на лифт картата е значително. За дете до 14 г. еднодневната лифт карта е 24 лв., а за по-големите гимназисти - 40 лева.


Ранните резервации са най-икономични, казват и туроператорите в Банско. Така туристите получават 20% отстъпка за пакетна цена. В най-реномираните хотели вече няма места за края на декември и януари. Все още може да се направят резервации за други дати и ако това стане до началото на декември, отстъпката е до 15 на сто.


Малко са желаещите да изпратят децата си сами на ски лагер през ваканцията - повечето клиенти на Банско предпочитат почивката да бъде семейна. Над 20% от продадената леглова база е била резервирана още през лятото, допълниха от курорта.

 

 


Вузовете с подготвителни курсове за гимназистите


Ваканцията не е време само за почивка, особено за учениците, на които тази година им предстоят национални изпити или кандидатстване във ВУЗ.

 

Датите за препитванията вече са определени: на 20 и 22 май са изпитите за завършване на гимназия, както и тестовете за седмокласниците. А висшите училища вече имат кандидатстудентски приемни сесии почти през цялата година.
Всички ученици, които не ходят на частни уроци за подготовка за матури и приемни изпити, могат да наваксат или проверят знанията си на курсовете, които организират ВУЗ-овете. Във всички университети, в които не се приема с обикновен тест, се правят курсове.


Датите на провеждането им зависят от това дали ще се събере група. Ако има повече хора, които искат да учат по време на училищната почивка, се организират занятия. Решенията зависят и от преподавателите в отделните факултети, които водят занятията.


В Софийския университет
подготвителните занятия започват от 16 ноември с лекции по български език и литература. Те ще се провеждат всяка неделя, а цената за 72 часа е 550 лева. Курсът по английски език, който е и един от най-търсените, ще е през коледната ваканция - 8 дни по шест часа.


Чуждоезиковата подготовка е и за явяване на матури. Курсът по математика започва от 15 ноември и цената му за 80 часа е 400 лева. Факултетът по журналистика организира подготовка два пъти по два дни - на 28 и 29 ноември и на 6-7 декември. Цената е 280 лева. Занятията за матурата по химия започват от 30 януари до 8 февруари следващата година и също са с цена 400 лева. Все още факултетът по история не е обявил датите си за курсовете за кандидат-студентите.

Техническият университет

организира подготовката за матурите и за приемните изпити още от края на октомври и те ще продължат до края на март. През априлската ваканция ще има ускорен курс за 300 лева.


В Университета за национално и световно стопанство

курсовете са съботно-неделни, както и през зимната ваканция, и са по обща подготовка, български език, математика, история и география.

 

Общият курс, който включва занимания по български език и по математика, е 60 часа и е на 15, 16, 22, 23, 29 и 30 ноември, както и от 25 до 30 декември. Специализираните курсове за III модул на изпитния тест(математика, история, география) са също 60 часа на 15, 16, 22, 23, 29 и 30 ноември, както и от 25 до 30 декември. В УАСГ курсовете вече започнаха, а по време на ваканцията те са от 26 до 30 декември и цената е 150 лева на този по рисуване. По математика сумата е 100 лева.


Във Великотърновския универиситет има целогодишни курсове по изобразително изкуство.


Автори: Светлана Василева, Анета Петкова, Петя Гайдарова, Милена Илиева, материалите са публикувани във в. „Труд”

-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите

-----

Виж какво се случва в света около нас с FBR.BG

-----

Коментирай по тази и други теми във Форума на Viasport.bg

-----

Заповядай в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.comКоментари