Любо Костов с олимпийска стипендия от МОК

Голф
Добави в Svejo
    Viasport 05/12/2014 16:06
Любо Костов с олимпийска стипендия от МОК

Младият ни талант в голфа Любомир Костов получи олимпийска стипендия от МОК, съобщи за Viasport.bg неговият мениджър Мартин Дановски.


Кандидатурата на Любо е била представена от БОК и Българската голф асоциация и одобрена от МОК. Така 18-годишният ни състезател ще получава финансова помощ до игрите в Рио де Жанейро 2016, която ще отива за ползването на треньори, медицинско обезпечаване и участия в турнири.


Пътят към Рио за младия българин минава през участия в различни квалификационни турнири, от които ще трупа точки за олимпийската голф ранкинг система. „Да попаднеш в големите турнири е почти невъзможно. Любо тепърва ще търси място сред участниците на надпревари от Чалъндж веригата и други съпътстващи състезания и оттам да върви нагоре”, обясни Дановски.


Първата изява на Костов за 2015 г. ще е от 9 до 12 март в Кейптаун (РЮА). За годината неговият екип е планирал още 4-5 по-сериозни състезания, за които обаче трябва да получи „уайлд кард” от организаторите.


Класирането за олимпиадата в Рио де Жайнеро ще бъде изключително трудно, тъй като при повторния дебют на голфа в програмата на игрите право на участие, както и във всички други спортове, имат и професионалните голф играчи. В Бразилия ще се състезават първите 59 от олимпийската ранглиста, както и един представител на домакините. И тук обаче ще има квотен принцип, като от една държава ще участват по максимум двама голфъри, освен ако не са сред първите 4 в листата.


Добрата новина за Любо е, че олимпийската стипендия му гарантира място сред чакащите, които могат да получат покана от МОК по програмата „Олимпийска солидарност”, т.е. за страни, където голфът не е сред най-развитите спортове.

 

-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите

-----

Виж какво се случва в света около нас с FBR.BG

-----

Коментирай по тази и други теми във Форума на Viasport.bg

-----

Заповядай в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.comКоментари