Замръзналата царица

Лека атлетика
Добави в Svejo
    BGathletic.com 12/01/2015 17:00
Замръзналата царица

В този текст няма да прочетете нищо ново. Изреченията в него бяха актуални преди една, две, а дори и три години. В следващите редове ще стане въпрос, че българските лекоатлети няма къде да тренират. Но това едва ли ще учуди някой.

 

Любопитното е, че този стряскащ факт се е превърнал в напълно нормален за родната действителност казус.

 

Страната, която има две действащи световни рекордьорки. Има титли и медали от големи шампионати във всички групи дисциплини. Има признати в цял свят треньори-специалисти. В тази страна няма нито една функционираща зала за зимна подготовка.

 

От най-малките лекоатлети до елитните състезатели – всички тренират на минусиви температури. В София, Пловдив, Варна, Плевен няма нормално съоръжение за атлетическа тренировка на закрито. На местата, където атлетите се събират, за да проведат своите занимания, в повечето случаи това са просто закрити коридори със захабена писта, температурите са под нулата.

 

Любопитното е, че по-малко от два месеца до европейското първенство един от фаворитите за медал в тласкането на гюле Георги Иванов му се наложи да тренира в неизползваемата от години закрита писта на стадион „Раковски”. Залата, в която са се изградили редица легендарни състезатели, се е превърнала в изоставено хале, което прилича на площадка за снимаме на сцена от филм на ужасите.

 

Любопитното е, че Иванов и екипът му сложиха винили вместо прозорци, дори монтираха метална клетка, за да задържат топлината от калориферите. И всичко това за собствена сметка. В Пловдив най-добрите ни скачачи тренират с по няколко ката дрехи.

 

Любопитното в случая е, че зали и съоръжения за лека атлетика има, но те просто не работят. Зала „Фестивална” не е използвана по предзначение вече четири години. Тя е в окаяно състояние - с изтъркана писта, опасни виражи и разрушен таван.

 

В София има поне още четири по-малки зали за атлетика в същото положение – изоставени от десетилетия, с неизяснена собственост и в състояни за спешен ремонт. Подобна е ситуацията и в другите големи градове.

 

Откакто зала „Фестивална” е затворена за спорт и неприятностите за атлетите се изостриха, се смениха няколко правителства. На власт бяха различни министри, всеки със своето виждане и концепция за развитие, но никой не намери решение за най-големия атлетически проблем.

 

Настоящият Красен Кралев, по подобие на предшествениците си, бързо обяви, че реконструкцията на съоръжението е негов приоритет, но не се ангажира нито с конкретни действия, нито с точна дата за начало на ремонт.

 

Любопитно в случая е и бездействието на федерацията по лека атлетика. Централата, която има за основото задължение да осигури нормални условия за практикуване на спорта, не прави нищо по темата за базите за зимна подготовка.

 

Преди няколко месеца в Бургас направиха първа копка за нова зала, която ще бъде готова до няколко години и ще отговаря на всички изисквания на ИААФ. Но дори проектът за 30 милиона лева да се реализира, едва ли ще се намали проблемите на трениращите в София и Пловдив.

 

В социалните мрежи най-добрите ни лекоатлети сравняват снимки с термометри, в кой град се тренира на по-студено и къде условията са по-тежки, а от федерацията реакция няма.

 

Любопитното в случая е, че атлетическите анализатори остават с впечатление, че за централата е по-важно взимането на домакинства и организирането на европейски прояви в дисциплини без традиции и претенции за успехи в България, отколкото добрата подготовка и представянето на атлетите ни на най-важните атлетически шампионати.

 

Президентът на федерацията Добромир Карамаринов успя да убеди държавните ръководители да отпуснат допълнително финансиране, което не е залегнало в бюджета, за провеждане на европейското по крос-кънтри на „Широка поляна” в Боровец. Не го прави, обаче за ремонт или поне отопление на някоя от закритите лекоатлически писти (зала "Добротица" в Добрич ще се отопли само за месец).

 

Според различни информации държавата извънредно, в последния момент, е отпуснала над 600 000 лева за провеждане на шампионата на континента по крос, където само един роден представител влезе в топ 20.

 

Любопитното в случая е, че остава отворен въпросът защо толкова лесно не се отпускат пари за атлетическата инфраструктура и не е ли по-удачно поне част от финансите за домакинства да се вложат в ремонт за някоя от залите в София, където над 10 клуба се подготвят в единствената и в същото време опасната за здравето на трениращите, работеща зала в столицата - тази на Националния стадион. А дори и след това федерацията да събира наем от клубовете.

 

Любопитното е, че изглежда в държавата пари за лека атлетика има, но те се използват по различно предназначение от това да се търси удобството на състезателите.
Единственото логично нещо в ситуацията е как бройката на децата, трениращи лека атлетика, в зимните месеци рязко намалява.

 

И така зима след зима, година след година. Условията за подготовка стават все по-лоши, трениращите все по-малко, а успехите все по-далеч. Но дано този текст не е актуален и след три години.

 

Автор: Димитър Тасев, bgathletic.com

 

-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите

-----

Виж какво се случва в света около нас с FBR.BG

-----

Коментирай по тази и други теми във Форума на Viasport.bg

-----

Заповядай в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.com

 


Коментари