Зимните спортове - 8 съвета как да се предпазим от контузии

Здраве
Добави в Svejo
    Viasport 23/01/2015 10:00
Зимните спортове - 8 съвета как да се предпазим от контузии

По време на предстоящата междусрочна ваканция на учениците, много от нас ще вземат ските, кънките или сноуборда и ще отидат да се забавляват по писти и пързалки. Как обаче да се опазим от травми и да извлечем само най-доброто за нашето здраве от зимните спортове? Zdrave.bg предлага няколко съвета, които е добре да следвате:

1. Каските не са само за велосипедистите. Специалистите ги препоръчват за всеки, който излиза по пистите и най-вече за децата под 12 години. Според статистиката най-многото травми сред подрастващите се дължат именно на липсата на предпазна каска.

2. Обличайте се подходящо. Не е добра идея да облечете само една фланелка, а отгоре – екипа. Сложете няколко ката дрехи. Така ще можете едновременно да реагирате на промени в температурата, а и да се предпазите от прегряване (хипертермия) и доста натъртвания и порязвания, към които изстиналата кожа е особено податлива. Главата и най-вече лицето са най-изложени на външните влияния – затова винаги носете шапка (ако все пак не сте последвали първия ни съвет) и очила.

3. Винаги търсете компания на познати и приятели. Ако наблизо има повече хора, които са ви близки, не само ще намалите риска от травми, но ако това все пак се случи, по-бързо ще се намери кой да ви окаже помощ, а това съвсем не е без значение.

4. Не си играйте върху леда. Паданията са най-честата причина за травми. Ако пистата за ски на места е заледена, избягвайте ги, а ако това е невъзможно, най-добре се откажете да се спускате по нея.

5. Избирайте места, където има достатъчно пространство и за вас. Препълнените пързалки или писти са твърде опасни, а и едва ли ще изпитате някакво удоволствие в блъсканицата.

6. Светлината трябва задължително да е достатъчна. Недостигът на осветление скрива някои от опасните места и с това увеличава риска от травми.

7. Сигурността е приоритет и тя зависи от всеки от нас. Същото е като при движението по улица – всеки е длъжен да внимава и заради себе си, и заради останалите. По ски пистите и пързалките внимавайте за децата, също както ги пазите и когато пресичат улицата.

8. През зимата може да се изгори от слънцето точно както и през лятото. Дори по-лошо, защото слънчевите лъчи се отразяват от снежната повърхност. Затова винаги ползвайте слънцезащитни кремове, които са подходящи за вашия тип кожа.

Източник zdrave.bg

-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите

-----

Виж какво се случва в света около нас с FBR.BG

-----

Коментирай по тази и други теми във Форума на Viasport.bg

-----

Заповядай в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.comКоментари