Падане носи атлетически рекорд на пловдивчанин

Лека атлетика
Добави в Svejo
    BGathletic.com 13/02/2015 12:26
Падане носи атлетически рекорд на пловдивчанин

Радин Вълчев вече е рекордьор на България, а само преди година не успя да стигне до национална титла. Но причината не беше слаба подготовка, а малшанс сред препятствията.

 

Тръгнах много добре на финала на 100 м с пр. на държаното първенство в Сливен, но на второ препятствие се спънах и паднах. Видях гърбовете на останалите. Това ме амбицира да подобря рекорда”, споделя Вълчев вече като рекордьор.

 

Вчера той премина хърделите на 60 м за 8.42 сек по време на сериите на дисциплината на националния шампионат за момчета и момичета под 16 г. и подобри 29-годишния рекорд на Георги Деянов от 8.44 сек. Вълчев спечели титлата с 8.49 сек.

 

Роденият на 7 юли 2000 г. в Пловдив тийнейджър избира леката атлетика, когато е във втори клас.

 

Започнах да тренирам при Лидия Гушева, но в началото имахме повече игри. Първото ми състезание беше турнир „Цветанка Христова” през 2011 г. Тогава бях в IV-и клас", спомня си Радин, а постижението му на 60 м в надпреварата е 9.02 сек.  

 

От V-и клас Вълчев започва да учи в спортното училище в Пловдив, а негов треньор става Ангел Пенчев. Гушева обаче не оставя напълно талантливия младеж и все още помага за техническата му подготовка в прептствията.

 

През 2013 г. пловдивчанинът дебютира на национален шампионат и участва в най-многобройните дисциплини. През зимата той е осми в трибоя, а през лятото – шести в четирибоя. Хърделите обаче вече са на сърцето на Вълчев и той стартира и в индивидуалните 60 м с пр. при по-големите – момчетата под 16 г. Резултатът му е 9.70 сек.

 

Година по-късно Радин вече е шампион. 2014-а започва отлично за пловдивчанина и на държавното първенство в Добрич през февруари печели титлата на 60 м с пр. при момчетата под 16 г. с резултат от 8.87 сек. През миналото лято Вълчев излиза и на международната състезателна сцена. Той стартира на турнир в турския град Коня, където спечели второто място на 100 м с пр. за възрастта си с време от 15.10 сек. Два месеца по-късно като фаворит губи шанс за първа титла на 100 м с пр. след падане.

 

Изправянето на Радин обаче е свързано с нови амбиции за победи и рекорди, които вече са факт. А за успехите си той вече прави своите жертви. Радин обича да играе футбол.

 

Треньорите ми обаче не мидават да ритам, за да не се контузя”, каза Вълчев, който си тръгва от Добрич с мисли за още по-усилени тренировки към първата си титла на 100 м с пр. през лятото.

 

По информация на Алаксандър Вангелов за BGathletic.com

 

 

ВСИЧКИ НОВНИ ЗА ПЪРВЕНСТВАТА ПО ЛЕКА АТЛЕТИКА В ДОБРИЧ ЧЕТЕТЕ - ТУК  

 

-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите

-----

Виж какво се случва в света около нас с FBR.BG

-----

Коментирай по тази и други теми във Форума на Viasport.bg

-----

Заповядай в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.comКоментари