Обучават ученици за борба с агресията чрез спорт

Общество
Добави в Svejo
    Viasport 18/02/2015 11:35
Обучават ученици за борба с агресията чрез спорт

"Асоциация за развитие на българския спорт" проведе обучение с тестова група ученици за прилагане на методологията "Обучение чрез спорт" за превенция и борба на насилието и агресията в училищна среда.

 

Методологията е иновативна за България, разработена от специалисти от цяла Европа през 2013 г. Тези образователни инструменти се използват в редица европейски държави, като имат за цел да преборят редица проблеми в обществото, като липса на комуникация, основни човешки права и свободи, ограничаване на дивиантни поведения агресия и насилие, засилване на екипността и чувството на обществена принадлежност.

Като част от приоритетите на АРБС за 2014-а и 2015 г., "Обучение чрез спорт" бе използвана методология в редица обучения, които Асоциацията проведе до момента, като в екипа на организацията има редица обучени по време на обучения в чужбина треньори. През ноември 2014 г. АРБС бе домакин на международно обучение за младежки работници по проект "Спортни ценности за по-добра Европа", което обучи 29 експерти от различни страни да използват "Обучение чрез спорт" в ежедневната си работа.

 

Като едно от заключителните събития по посочения проект екипът на АРБС, работещ по популяризирането и внедряването на методологията, проведе обучение на тестова група от 20 деца. Събитието се проведе на 17 февруари 2015-а в 109 ОУ "Христо Смирненски" и бе проведено от Йоанна Дочевска - председател на АРБС, Ивайло Здравков - член на УС на АРБС, Деляна Мартинова - доброволец в АРБС - треньори по "Обучение чрез спорт" и Димитър Дудулов - спортен клуб "Ахил", домакини на обучителната сесия.

По време на сесиите, децата бяха поставени в различни игрови ситуации, които им предоставиха възможност да осъзнаят необходимостта от приемане на различните, борба с агресията, уважение към останалите и съпричастност. Участниците получиха сертификати за преминатото обучение, които да им напомнят винаги да бъдат толерантни и да продължават да учат нови неща. Оценката от страна на групата бе повече от отлична и бе дадена заявка за провеждане на още обучения от подобен тип, при които учиш докато се забавляваш и в същото време се движиш и си активен.

-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите

-----

Виж какво се случва в света около нас с FBR.BG

-----

Коментирай по тази и други теми във Форума на Viasport.bg

-----

Заповядай в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.comКоментари