Тема 1: Как да изградим манталитет на победители в нашите играчи?

Футбол
Добави в Svejo
    09/03/2015 18:49
Тема 1: Как да изградим манталитет на победители в нашите играчи?

Първа част: Отношение - важност и значение

 

Колко от треньорите биха искали отборът им да е пълен с победители? Със силни характери и личности, които да умеят да се справят с предизвикателствата както на терена, така и извън него?

 

Да се изгради подобно нещо, се изискват много усилия и като цяло изглежда трудно постижимо. Но ние, треньорите, сме един от основните фактори при изграждането на личността на своите играчи и трябва да направим каквото можем, за да ги подобрим във всеки един аспект.

 

Навярно сте се сблъсквали и с „непоправими играчи“, които „нямат оправия“. Тогава трябва ли да се откажем от тях или трябва да опитаме да ги подобрим доколкото е възможно? Трябва ли да бъдем част от проблема, третирайки ги с лошо отношение, каквото и те имат? Или да бъдем част от решението, помагайки им да осъзнаят в какво не са прави и как могат да се подобрят?

 

С помощта на Антъни Робинс (Peak Performance Coach), Бил Безуик (психолог на Манчестър Юнайтед и националния отбор на Англия), както и други извадки от книги, статии, конференции и семинари, ще се опитам да формирам една целенасочено подредена поредица от теми, свързани с психологическото развитие на младите спортисти. Надявам се темите да бъдат интересни и полезни както на треньори, така и на родители и играчи, които са решили да прочетат нещо допълнително по темата.

 

Психологията е основна част от футбола. В четирите основни „ъгъла“ на развитие на Английската футболна асоциация (ФА) психологията заема място редом до физическата, тактическата и техническата подготовка. Тоест, тя е също толкова важна и основна, колкото и другите три “ъгъла“, а може би дори повече. Защото с нейна помощ другите компоненти на играча могат да се развият още повече.

 

В Тема 1 ще обърнем внимание на това какво представлява отношението, доколко важно е то и какво е неговото значение.

 

Първо трябва да разберем какво определя нашето отношение. От Уикиречник-а можем да разберем, че отношение в психологически аспект е връзката между индивиди, която може да е положителна (привързаност, благодарност), отрицателна (ненавист) и също така безразлична (безразличие, апатия).

 

Мога да добавя, че отношението не опира само до връзката между индивиди, а е връзката с всичко останало. Връзката играч - треньор, играч - футбол, връзката с училището или с каквото и да е друго.

 

Отношението е душевното състояние, с което играчът подхожда към дадена ситуация във футбола (и не само). То се определя от поведението на състезателя. И тъй като видяхме положителна и отрицателна връзка в определението по-горе, то във футбола също можем да разграничим двете:

 

Отношението на играчите е позитивно когато:

 

- са изпадали в подобни ситуации преди;
- имали са успех в миналото;
- чувстват се напълно подготвени.

 

Отношението на играчите е негативно когато:

 

- не са сигурни за ситуацията в която се намират;
- не са постигали никакви успехи;
- чувстват се неподготвени.

 

Как можем да тълкуваме това?

 

Кога един играч на терена може да изпадне в ситуация, в която е бил преди или обратното? Смятам, че тренировките са за това. Изграждаме ги като сценарии на онова, което ще се случи в предстоящия мач, показвайки на играчите какво може да се случи, как можем да се справим с дадения проблем и какво можем да направим, за да сме подготвени.

 

По този начин засягаме и третия аспект от гореизброените - чувството за подготовка. Когато някой се чувства подготвен, то неговата увереност, съответно и работоспособност, се увеличава драстично, нали така?

 

Специално внимание, според мен, трябва да се обърне на чувството за успех.
Когато един играч не е постигал успех, не е чувствал, че е постигнал успех, то тогава много вероятно е неговото самочувствие да е сринато, а увереността му съвсем малка или никаква.

 

Тогава какво трябва да направим? Трябва да дефинираме успеха, първо в нашето съзнание, а след това и в съзнанието на играча. Това е друга тема, която предстои да разискваме като „Дефиниция на успеха“, но за момента е важно е да се отбележи, че успех не е задължително да означава купа или медал. Успехът по дефиниция е един вид победа, но може да се намери във всекидневните ни действия.

 

За мен успех е за един подрастващ да напусне дома си на 14 години, за да се присъедини към академия, която му предлага по-добри условия и шансове за развитие. Не казвам, че това задължитено трябва да се случи, за да е успешен един играч, но и това решение и готовност за по-нататъчно развитие е само по себе си голяма крачка напред в решителността на един млад спортист по пътя на своите мечти.

 

Това е само пример, но успехите са навсякъде около нас и нашите играчи, а ние трябва само да им го покажем.

 

За да помогнем в изграждането на манталитета на победителя трябва да осъзнаем и какво е нужно за да си победител - в случая да достигнеш до професионално ниво в спорта.

 

Основите на доброто представяне са три:

 

- талант - играчът да има физическото умение да изпълнява необходимите умения;
- знания - да научи да реагира правилно според всяка една ситуацияx, всеки играч да знае своите задължения на терена;
- позитивно отношение – да бъде ментално и емоционално силен, независимо от предизвикателството и средата.

 

Има три типа футболисти:

 

1. Играчи, които притежават голям талант и отлично отношение - това са най-големите звезди.

 

2. Играчи, които притежават голям талант и посредствено отношние - това са талантливите футболисти, които трудно достигат до желаното от тях ниво.

 

3. Играчи, които притежават посредствен талант и отлично отношение. Това са онези, които постигат повече от онова, което другите смятат, че те са способни.

 

В професионалния футбол е пълно с играчи от третия тип. Както виждате, отношението играе ключова роля в постигането на желания от нас резултат, било то професионална реализация или друго.

 

Психолози и футболни специалисти назовават шест елемента, които се отразяват на представянето на състезателяи формират т. нар. завършен играч:

 

1. Физически капацитет

 

2. Технически умения

 

3. Тактическа интелигентност

 

4. Умствена сила

 

5. Емоционален контрол

 

6. Дисциплина в начина на живот

 

Колко от тях, според вас, са свързани с психиката на играча? Колко от тези 6 елемента притежаватие вие, играчите, и на какво ниво според вас?

За да не рискувам темата да се превърне в твърде дълга и отблъскваща като обем, се спираме дотук, като само ще допълня колко важно е отношението на нашите играчи към футбола и въобще към всичко.

 

Напоследък се забелязва огромен спад на отношението на подрастващите към училищата и културата, което е притеснително. Ние, треньорите, трябва да покажем важността на училището и да изградим в нашите играчи добро отношение към него, за да могат да повишат успехите си и там, което ще доведе до успехи и на самия футболист (като състезател и като личност).

 

Темата за връзката между училището и футбола също е дълга и ще се захванем с нея занапред.

 

В тема 2 ще обърнем внимание на изграждането на манталитет на победител, какви са компонентите, как можем да ги развием и какво се изисква от нас треньорите в тази насока.

 

В края на всяка тема ще завършвам с цитат, който според мен е свързан и подходящ с дадената тема. Надявам се да има интерес към казуса за който говорим и държа да отбележа, че съм отворен към всякакви дискусии и разговори по тези и други футболни теми.

 

Имейлът ми е radoalex1991@gmail.com - чувствайте се поканени да пишете.

 

„Талантът ти определя какво можеш да направиш. Мотивацията ти определя колко си готов да направиш. Отношението ти определя колко добре го правиш!“

 

Радостин Александров

 

-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите

-----

Виж какво се случва в света около нас с FBR.BG

-----

Коментирай по тази и други теми във Форума на Viasport.bg

-----

Заповядай в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.com

 


Коментари
Betway