След децата в риск, Ронин 11 се насочва и към бежанците

Карате
Добави в Svejo
    Viasport 29/04/2015 15:03
След децата в риск, Ронин 11 се насочва и към бежанците

Сдружение "Карате клуб Ронин 11" обяви вчера завършването на 6-месечния си проект "Активен спорт - път към толерантността", в който се включиха и 17 деца лишени от родителски грижи от дом „Петко Славейков” в София.


Проектът на стойност 14 500 евро бе финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 година.


Това бе 4-и голям проект на „Карате клуб Ронин 11”, който обаче няма да е последен, обещаха от ръководството на клуба. „Вече разговаряме с Върховния комисариат на бежанците, от където се свързаха с нас и търсим механизми за обучение на децата бежанци”, заяви председателят на клуба Илиян Мечков.


Всички, взели участие в „Активен спорт – път към толерантността”, бяха категорични, че проектът е постигнал своите цели – да даде първоначални умения по карате на децата, чрез ролеви игри да развие способностите им за самостоятелно вземане на решения, самоотбрана, равнопоставеност, толерантност, способности за общуване и управление на конфликти.


По време на проекта бяха проведени 4 открити урока, кръгла маса с гости от Румъния, Италия и легендарният сенсей Накамура, както и 3-дневен семинар с над 120 участници.

 По време на обучението децата, които тренират карате в Ронин 11, трябваше да приобщят тези с неравностойно положение, а те пък от своя страна да се научат да вкарват енергията си в спорта, а не в конфликти помежду си.

 

„Хубавото е, че децата от нашия клуб започнаха да приемат различните от себе си”, коментира Дарина Дончева, която водеше модул „Общуване” по проекта.
„Най-трудно при работата с децата от дома бе да приемат работата с партньор, а не с противник”, обясни и треньорът Симеон Иванов.

 


След края на проекта обаче заниманията по карате на децата от дом „Славейков” ще продължат. Ронин 11 е открит и за други подобни инициативи, които имат огромен социален ефект.


„Ние не търсим финансов ефект от този проект. Средствата отидоха за екипировка, която ще използваме и занапред, за издаване на необходимите материали и за логистика. Нито клубът, нито някой от треньорите е спечелил пари от тази дейност, но тя ни донесе много повече”, коментира още Мечков.

-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите

-----

Виж какво се случва в света около нас с FBR.BG

-----

Коментирай по тази и други теми във Форума на Viasport.bg

-----

Заповядай в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.com

 


Коментари