Деца в неравностойно положение във футболния турнир „Конкордия”

Общество
Добави в Svejo
    Viasport 11/06/2015 16:54
Деца в неравностойно положение във футболния турнир „Конкордия”

Над 76 деца участват в международния детски футболен турнир „Конкордия”, който се провежда на 11 и 12 юни в спортен комплекс „Колодрума”, до стадион „Българска армия” в София.


В надпреварата участват деца в неравностойно положение, деца от бежанския лагер „Военна рампа”, подрастващи от град Плоещ, Румъния, както и деца от 42-о ОУ „Хаджи Димитър” – София.


Заместник-министърът на младежта и спорта Калин Каменов поздрави участниците в спортното събитие, което се организира по проекта „Детски футболен турнир „Конкордия” – спортът като инструмент за социално включване”, реализиран от фондация „Конкордия България”. Проектът цели да даде възможност за изява в областта на спорта на деца от рискови и маргинализирани групи и да допринесе за тяхното личностно развитие и интеграция сред връстниците им.


„Поздравявам ви, деца, за това, че сте тук. Когато ви  е трудно, когато ви е тежко било в училище, било заради проблемите, които имате, можете да направите нещо много лесно. Взимате топката, излизате навън и ритате, забавлявате се и спортувате. Спортът е най-прекрасният начин да ви стане леко и приятно и да се чувствате добре”, с тези думи заместник-министър Каменов поздрави участниците в турнира и им пожела успешно представяне.


Целта на организаторите на футболната надпревара е деца от различни групи да научат повече един за друг и вършейки нещо заедно, постепенно да придобиват умения за социално общуване и включване. Идеята е чрез универсалния език на спорта те да бъдат възпитавани в дух на толерантност и разбирателство, на сближаване на хората през граници, култури и религии.
Турнирът е организиран с финансовата подкрепа на фонд „Социална закрила” към Министерството на труда и социалната политика.


Гост на откриването беше Шубаш Уости – представител на Върховния комисариат на бежанците към ООН, който специално благодари за това, че фондация „Конкордия България” е включила в този турнир и деца от бежанския център. На официалното откриване децата бяха поздравени и от посланика на Австрия у нас Н.Пр Роланд Хаузер, Виктор Дедиу от посолството на Румъния в София, Диляна Гюрова – изпълнителен директор на „Конкордия България”.

 

-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите

-----

Виж какво се случва в света около нас с FBR.BG

-----

Коментирай по тази и други теми във Форума на Viasport.bg

-----

Заповядай в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.com

 


Коментари