Любо Костов уверено преследва мечтите си в голфа

Голф
Добави в Svejo
    Viasport 09/08/2015 10:00
Любо Костов уверено преследва мечтите си в голфа

В началото на август Любомир Костов за пореден път показа, че има страхотно бъдеще в един все още не толкова популярен спорт в България, какъвто е голфът.


В първия ден от европейския отборен шампионат, който се проведе в Правец, 18-годишният ни държавен шампион за мъже направи национален рекорд и рекорд на игрището. В  индивидуалната игра на удари Любо завърши със 7 удара под пара и оглави класирането. Той бе в основата на успеха и над Латвия, когато трябваше да решава изхода от двубоя след 1 спечелен и 1 загубен мач.

 

Със стабилна игра и невероятна подкрепа, Костов стигна до плейоф, в който демонстрира хъс и класа и спечели мача на 19-ата дупка. Така Любо класира България за финал с Гърция, който бе първият в историята на българския голф на голямо първенство. В крайна сметка нашите спечелиха сребърните медали при конкуренцията на отбори от 12 страни.


От началото на сезона или по-скоро основно през зимния период Любо работи със специалиста по физическа подготовка Юлиан Карабиберов и това вече дава своите резултати. „Занимаваме се на доста високо ниво с него, прави ми и подготовката, и възстановителния режим и съм му много благодарен за това”, споделя младият голфър.


От март той вече е по турнири. Обикновено в този период не смее и да си помисли за изява, тъй като у нас игрищата все още са сковани от лед. През тази година обаче Любо имаше „превилегията” да получи покана за участие на турнир в Южна Африка. „За мен това беше като някакъв мираж – в София беше сняг, а аз играя на игрище в Африка!”, признава Костов. Турнирът в Кейптаун (9-15 март) е от световна верига и е посетен от множество съгледвачи, които си набелязват млади таланти за следене.


От май насам за Любомир Костов се редуват участия в Сърбия, Словения, Италия, Шотландия с променлив успех и удовлетвореност за самия него.
„Любо влиза в общата статистика, че всички млади играчи имат доста голям диапазон в изявите си – един ден играят добре, а на другия се сриват. Той все още не може да покаже пълния си капацитет, но един ден и това ще стане”, обяснява баща му и негов учител в голфа Венцислав Костов.


Най-добрите си резултати младият ни състезател постига именно в Словения, където успява да мине къта след първите два дни с +4, което му осигурява и първите точки за европейската ранглиста. „Играх добре и съм доволен, че го направих при доста тежки условия, с дъжд и силен вятър”, разказва Костов-младши.


При първото си участие на държавно първенство при мъжете, Любо побеждава с 9 удара разлика втория, който е миналогодишен шампион. „След 4-5 купи при юношите до 18 г., ми беше тръпка да вдигна голямата купа за мъже”, споделя Любо.


Ръка на младия голфър и на още няколко обещаващи младежи през настоящия сезон подава и Денис Димитров, който в момента е капитан на националния ни отбор. Младият бизнесмен практикува голф и със свои приятели решава да подпомогне финансово участието на няколко талантливи български момчета по турнирите.


Ръководството на хотел „Метрополитен” в София също помага на Любо с материална база и финанси, както и Бертран Ролман, който вече е и президент на новоучредения клуб, за който се състезава Любо.


Въпреки че през този сезон всеки национал има по 30 индивидуални урока с голф про-то на „Света София” - Ричард Лейн, това за състезател, който иска да постигне високи цели, въобще не е достатъчно. „Тежи ми, че нямам постоянен треньор, с който да работим на по-високо ниво. При мен се получава самоподготовка, а не тренировки по план и целогодишен график. Да не говорим, че за голфа си трябва и работа с психолог, а при нас въобще няма такъв”, споделя Любо Костов.


До края на сезона на голфър №1 на България му предстоят изяви в Германия, Унгария, Чехия, Словакия, Турция и др. Това е последната му година, в която може да играе при юношите до 18 г. и той се възползва от това предимство. Трупането на точки за европейската ранглиста ще е от значение за Любо най-вече с оглед на целта, която си е поставил за догодина, а именно да си спечели голф стипендия за американски колеж.

 

Той вече направи първата стъпка, като издържа изпитите TOEFL и SAT. “Ако не искам да хвърля на вятъра всичкия труд, който съм положил до сега, трябва да отида в Америка, да намеря добър треньор, който да ме доразвие като голфър на по-високо ниво”, не крие амбициите си младежът, който през май 2016 г. ще вземе дипломата си от испанската гимназия в София.

-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите

-----

Виж какво се случва в света около нас с FBR.BG

-----

Коментирай по тази и други теми във Форума на Viasport.bg

-----

Заповядай в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.comКоментари