Бойко Величков: Видя ли блясък в очите, значи в академията ни сме си свършили работата

Футбол
Добави в Svejo
    Валентин Маринов 02/09/2015 09:00
Бойко Величков: Видя ли блясък в очите, значи в академията ни сме си свършили работата

41-годишният Бойко Величков е познат като бивш футболист на клубове като ЦСКА, Левски (София), Левски (Кюстендил), Локомотив (София), поигра и в чужбина. Преди около три години той и негови съмишленици направиха "Академия за индивидуална футболна подготовка", базирана на стадион "Раковски" в София. Тогава нямаше друга такава. Подобни школи има из цял свят, особено популярни са в САЩ, Канада, Испания, Германия, Франция, Италия... В тях преподават бивши спортисти. А както ще узнаете, в академията на Величков и компания не става въпрос само за футбол.


Екип на Viasport.bg се срещна с каращия в момента курс за "УЕФА Про лиценз" Бойко Величков в офиса му на "Раковски". Вижте какво сподели той за начинанието си, което печели все по-голяма популярност във футболните среди. И не само във футболните...

- Кажете как се роди идеята за академията? Малко е необичайно за България, повечето ваши колеги правят школи от стандартния тип или просто работят в такива.
- Както аз така и моите колеги, които стоим зад този проект, в целия си съзнателен живот сме във футбола. Това е основната причина, ние сме футболни хора и търсим начин да сме полезни на играта, както и тя на нас. А индивидуалната подготовка е ниша, в която досега не се работеше в България. Самите ние сме родители на футболни момчета. Знаем, че колкото и да се стараят в клубовете, индивидуалната работа дава нещо повече. Отделя се необходимото внимание на едно дете за изчистване на недостътици и за усъвършестване на други неща. Колкото и професионално да се работи в един клуб, когато бройката на децата е голяма не може да се постигне същия резултат като при нас.

- Така ли започнахте в самото начало - индивидуално?
- Имахме индивидуални тренировки с деца, които искаха да им бъде помогнато. И постепенно стигнахме до идеята, че това трябва да бъде официализирано и организирано, да стигне до структурите на футболния съюз, за да бъде всичко в ред. За да може да се развива. Трета година работим по този проект. Имаме много деца, непрекъснато идват нови и нови, имаме и такива извън София. Пътуват от Пловдив, Стара Загора... Идват футболисти в мъжка възраст, например.

- Какво друго предлагате освен тренировки за футболисти от всички възрасти, националности и статус?
- Освен с футбол се занимаваме с общофизическа подготовка на тенисисти, баскетболисти... Услугите, които предлагаме, не са чисто спортно-технически, имаме психолог, например. Също така остеопат. Предлагаме пакети на диетолози, на базата на индивидуални изследвания и характеристики на даден спортист.

- За какви цени става въпрос?
- Цените са разнообразни, подобно на услугите, и зависят от доста неща. Хората могат да ги видят на нашия уебсайт. Всичко е описано.

- Достъпни ли са?
- Наясно съм, че не сме лесно достъпни за обикновения човек. Но не бих казал, че цените са много по-различни, отколкото за друго занимание за нашето дете. Моите синове ги водя на изучаване на чужд език и знам, че е за тяхно добро. Вадя си пари от джоба и плащам. Същото е за матури. Когато един родител може да заведе детето си на кино и да остави там 20 лева за билет, пуканки и напитка, не виждам какъв е проблемът да ги остави за спорт, при това специализиран. Ние много често опрощаваме дългове на родители, когато виждаме, че нямат. Не е проблем. Въпросът е детето да е щастливо. Пък и те ще ни доведат други клиенти.

- "Дежурният" въпрос: специално за футбола, откъде вземате методиката? Има ли нещо такова въобще?
- Дразня се като ме питат по коя методика работим. Имаме самочувствието, че разбираме футбола. Четем много, взаимстваме тренировки, гледаме как да придобием най-доброто и да го съобразим с нашите условия. Но в края на краищата ние си управляваме процеса. И в процеса на работа виждаме, че можем да обогатим дадена сфера. Няма конкретна методика, попиваме отвсякъде.

 

Екипът на академията за индивидуална подготовка


- И как работи този процес?
- Всичко се случва според индивидуалните особености на даден състезател. Най-важното е това, от което той има нужда. При нас идват и национали, които поддържат форма, когато нямат ангажименти към клубовете си. Например Димитър Рангелов, Пламен Николов...

- Кажете няколко думи за екипа в академията?
- Много от хората, които работят тук, се прехвърлиха към Левски-Раковски. Самите ние преценихме, че за тях ще е добре да работят с отбори, особено за младите момчета. Аз, Борислав Павлов и Христо Господинов основахме академията. После към нас се присъединиха Емилиян Петров, Красимир Гавазов, Иван Пасков, Мартин Митев, който се занимава с вратарите, Стоян Димов... В тясно съдрудничество сме с Левски-Раковски, макар и да сме съвсем отделна структура. Помагаме си.

- С колко спортисти работите в момента?
- Със 70-80 човека. Има чужденци, които идват в определени периоди. Има футболисти от чужбина, дошли с даден мениджър. Идеята е ние да ги подготвим и след това да бъдат продадени.

- Кое е най-важното за вас в индивидуалната работа?
- Опитваме се да бъдем полезни, да работим. Най-доволни сме тогава, когато видим блясъка в очите. Радостта от това, че на някой му се е получило нещо, което довчера не е бил способен да направи. И когато каже, че иска да се върне отново. Това е най-добрият атестат за нашата работа. Опитваме се от малки да им даваме съвети за хранене, за питеен режим. Разговаряме и със самите родители. Слушат ни, имат ни доверие голяма част от хората.

 


- Споменахте допълнителни услуги, които се извършват от психолог и диетолог. Има ли интерес към тях?
- Има малък интерес. По-малък е, отколкото в чужбина. Хората в страната ни не се интересуват като цяло от такива "странични" услуги. Но работата на ментално ниво стои на едно от първите места вече, тъй като нещата на методична база, а също така като физика, техника и тактика се изравняват.

- Накъде искате да се развивате? Какво искате да прибавите към дейностите?
- Работим с мениджърска агенция. Опитваме се да бъдем различни и универсални едновременно. Като следим развитието на един футболист няколко години, ние придобиваме отлична представа конвертируем ли е той, колко висок е прага му на развитие, възприемчив ли е, готов ли е да отиде да се пробва. Работим в това отношение. Имаме футболисти, които вече са в чужбина - юношески национали. Илиян Стефанов е в Италия, а Росен Кръстев - в Германия. От друга страна нашата академия се стреми да присъства в целия футболен живот на страната. Разговаряме с кметове на актуални във футболно отношение градове, от които имаме пълен картбланш за организиране на турнири. Така например през февруари ще организираме турнир на юг, в една много приятна дестинация като Сандански. През май месец пък искаме да направим международен турнир в Монтана.

- Защо българският футбол не върви? Защо са провалите в Европа, защо нямаме трансфери в чужбина и силен национален тим? Кажете вашата гледна точка.
- Страшно отворен въпрос, има толкова много аспекти. Нека първо да започнем да спазваме правилата в държавата и футбола. Как да имаме успехи в Европа, като ЦСКА и Локомотив (София) не са в "А" група. В същото време клубове, които стигат до елита, година по-късно не само че изпадат, но изобщо спират да съществуват. Предпочитат да обявят фалит, за да почнат отначало. Това означава, че цялата система е сбъркана. Дават се някакви пари, не се мисли за стратегия. И оттам нататък се почва пак отначало. При нас идват футболисти, които не са научени на елементарни неща във водещи школи.

 


- Това не е голяма изненада за никого, който следи футбола в България...
- Моите уважения към треньорите, знам, че нямат условия. Пък и при нас може да не идват най-добрите. Но определено виждам много пропуски. Отдавам ги на това, че вече много малко се играе футбол. Два-три клуба работят нормално и опитват да се развиват. И изкарват пари от футбол. Давам пример с Лудогорец и Литекс. Те правят пари. Едните разчитат на млади таланти, а другите на играчи, които купуват и интегрират, държат ги по 2-3 години. Да, отпаднаха в Европа, но това е потвърждение на правилото за общото ниско ниво. Националният отбор е лицето на даден спорт във всяка страна. А там отстъпихме значително, защото нямаме добри футболисти. А нямаме добри футболисти, защото не идва нищо отдолу. А нищо не идва отдолу, или защото нямаме таланти (с което не съм съгласен), или защото не работим правилно и не им предоставяме необходимите условия и грижи.

- Споменахте треньорите в клубните школи и отбори, какво е вашето мнение за общото състояние на хората, които упражняват тази професия в България?
- Вярвам, че треньорите много се развиват напоследък. Но в българския футбол работят много парашутисти. Има такава тенденция, че колкото по-лоши са ти резултатите, толкова по-лесно си намираш отбор. Все пак аз вярвам в Треньорската школа. Тя полага големи усилия. Българският треньор вече е много по-напред, отколкото преди 20 години.

- Хубаво, обаче европейското първенство до 17 години на наша земя ни показа нагледно, че сме изостанали страшно много във всичко...
- Дълго време сме били равностойни на юношески възрасти дори на страни като Франция, Германия, Испания... Ставали сме и европейски шампиони. Тогава се играеше много футбол в България. Тези страни развиват повече футболисти, по-големи са. Разполагат с доста средства и правят инвестиции.

- Това е така, но какво да кажем за Сърбия. Тя в момента има по-големи проблеми и от България, също и демографска криза. А това лято стана световен шампион до 20 години, имаше и финалист на европейското до 21 г...
- Дължи се на млякото в Сърбия. Шегувам се, разбира се. Ами вижте, вече го казах - явно в Сърбия правят нещата доста по-добре от нас. Независимо от всички проблеми и предизвикателства на времето те си запазиха позициите не само във футбола, а също в спортове като тенис, баскетбол, волейбол, хандбал, водна топка... Действително имаме да се поучим от тях.

 

 

-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите

-----

Виж какво се случва в света около нас с FBR.BG

-----

Коментирай по тази и други теми във Форума на Viasport.bg

-----

Заповядай в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.com


Коментари