Правителството стартира програма „За здраво поколение”

Общество
Добави в Svejo
    Viasport 15/09/2015 16:52
Правителството стартира програма „За здраво поколение”

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и министърът на здравеопазването д-р Петър Москов дадоха старт на дългосрочна програма на правителството „За здраво поколение”. Целта на правителствения проект е да се реализира политика за подобряване здравето на децата в училище.


Трите стълба, на които ще бъде базирана тази програма, са изграждане на навици за здравословно хранене, на навици за двигателна култура и спорт, осъществяване на масивна  модерна информационна кампания в училищата за превенция на алкохола, наркотиците и тютюнопушенето.


Програмата бе обявена от двамата министри по време на Европейската седмица на спорта и по повод първия учебен ден на дискусия „Здрави в училище”, организирана от вестниците „Труд” и „24 часа”.


„80% от българите от 18 до 60-годишна възраст не се движат активно, 75% от тях нямат никаква двигателна активност. Същите тези 80% българи с начина си на живот дават много лош пример на своите деца и резултатът е, че сега расте болно, обездвижено и затлъстяло поколение. Около 18% от подрастващите са със свръхтегло, около 8% са със затлъстяване, 61% от децата са с гръбначни изкривявания. При децата от 1 до 4 клас цифрите са още по-големи.

 

Борбата с този бич на 21 век – обездвижването, трябва да започне според нас в най-ранна възраст в дома и да продължи в училище. Родители и държава трябва да обединим усилията, за да накараме децата ни да се движат и да заобичат спорта, защото, ако не вземем мерки, сме на път да изгубим битката с компютрите и електронните игри”, посочи министър Красен Кралев.

 


Над 30 хиляди деца са обхванати само през 2015 г. по програмите на ММС за спорт извън училище „Научи се да караш ски”, „Научи се да плуваш”, „Тенисът - спорт за всички”, „Програма за развитие на детския футбол”. Близо 20 % от тези деца, които за първи път са се докоснали до магията на тези спортове, трайно се занимават с тях след приключването им, отчете Кралев. Тези програми са разработени за безплатни занимания на децата със спорт в свободното им време за подобряване на тяхното здраве и физическата им активност.


„В същото време задължителните занимания в училище по физическо възпитание досега не бяха ефективни. Почти цяла година ни отне да вкараме в Закона за предучилищно и училищно образование, който се гледа на второ четене в парламента, т.нар. поправка трети час по физическо възпитание.

 

Целта е третият час по физическо да бъде изпълнен със съдържание. Поправката е напълно в унисон с най-модерната тенденция в Европа, тъй като ние залагаме от пети клас нагоре да влизат професионални треньори, които да запалят децата по даден спорт. След 10 години, ако реформата бъде направена, ще обърнем лошата тенденция”, категоричен бе Кралев.


Той допълни, че до две седмици промяната ще бъде гласувана в парламента и благодари на министъра на образованието проф. Тодор Танев за подкрепата по тази политика.

-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите

-----

Виж какво се случва в света около нас с FBR.BG

-----

Коментирай по тази и други теми във Форума на Viasport.bg

-----

Заповядай в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.com

 


Коментари