Блогът на Кали Каспър: Ах, тези родители и тези безкомпромисни учители! (или как да поддържаме равновесие навсякъде)

Образование
Добави в Svejo
    Viasport 15/10/2015 12:30
Блогът на Кали Каспър: Ах, тези родители и тези безкомпромисни учители! (или как да поддържаме равновесие навсякъде)

Калина Иванова (с артистичен псевдоним Кали Каспър) е на 16 г., тренира баскетбол в Шампион 2006, участничка в националния отбор за кадетки до 16 г. Тя е ученичка в X клас на 31 СУЧЕМ „Иван Вазов” в София.Здравей, прекрасна ми съдба, така мечтана съвест, любим закон на Мърфи или всичко, което поддържа равновесие в природата - всички главни виновници за проблемите на съвременния тийнейджър! Здравей, и на теб семейство, което със сигурност ще прочете всичко това! Не съм отговорна, отсега казвам, ако не останете удовлетворени от предстоящите редове.

Сигурно няма дом, в който да не е натъртвано на израза, че училището е най-важно (е може и да има, но тогава хората от този дом, настоящата тема не ги засяга). О, скъпо ми семейство, не, не разбирай погрешно, далеч съм от мисълта, че има сполука без наука. Не бих била способна да се противопоставя на горното твърдение. Да не подкрепя обучението, след като самата аз или който и да е било друг не би успял да се реализира в живота, вървейки по своя път без да отвори учебник.

 

Времената сега са далеч по-различни от миналото. И вие, критици и хулители на съвремието, задавали ли сте си въпроса дали с образованието, което мнозина от вас са изградили или получили, бихте могли да постигнете нещо, ако бяхте наши връстници! Дори и да сте се питали, мисля, че отговорът ви не би бил положителен и ще е във ваш ущърб.

Но стига съм увъртала, нека не се впускам в подробности, защото скоро ще ми се скарат, че не уча. Родители… Всичко, което ме подтикна да пиша в момента е една, не толкова ниска, според мен, оценка по предмет, ненужен за всички, които не мислят да стават електротехници, механици или нещо в тази сфера. Нямам лично отношение към никого. Моля, не пресъздавайте и не интерпретирайте написаното от мен по начини, по каквито не съм искала да прозвучи. Сещам се за онзи, така любим, стар дневник, съдържащ толкова омразни факти, носещи тъга и сълзи. Оставям цифрите настрана. И без това хич не ги обичам.

 

Нека погледнем към всички онези прекрасни предмети и мечтаните учители. Разбирам, че най-малкото човек трябва да знае някои неща от обща култура. „Не се знае кога и къде ще ти потрябват”, но извинете ме, аз не смятам да се занимавам с нищо, свързано с цифри. Къде за бога ще ми потрябва колко силно действа някакво тяло на друго? Затова има любов и чувства, нека питаме влюбените. Оставете това, ами любимите ни учители са до толкова вманиачени в своя предмет, че го имат за най-важен и на прекрасните входни и изходни нива, и какви ли още методи за изкарване на разправии в къщи, се задълбочават толкова, че дори и те самите се объркват. Мамо, тате, не мислете, че съм идеална и не прекарвам време с новите технологии, вместо да уча, но и аз искам живот.

 

Не стига, че съм слушала за дискриминанти и какво ли още не цял ден, ами айде и още куп домашни. Е, не мога! А и да не пропускаме и тези от нас, за които спортът е не само начин да имаш добро тяло, ами е начин на живот! Нещо, за което отделяме половината си ден. И кажете ми, Бога ми, за каква обща култура говорим тогава? Тя се учи седми, осми, максимум девети клас, когато още не сме ориентирани как искаме да прекараме остатъка от живота си. С какво прозвище ще бъдем известни след 20, 30 години.

Времето наистина изтича и ще се задоволя с написаното досега, но се обръщам към всички: Ясно ни е, на нас децата, че без учене няма да стане, но помнете и вие, родители, трудно е да се поддържа равновесие в детството или пък, ако някои вече не се чувстват деца, ще кажа в юношеството!

Още от блога на Кали Каспър - ТУК


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите

-----

Виж какво се случва в света около нас с FBR.BG

-----

Коментирай по тази и други теми във Форума на Viasport.bg

-----

Заповядай в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.com


Коментари