Сто деца ще мерят сили на турнир по крикет на маса

Общество
Добави в Svejo
    Viasport 11/12/2015 14:45
Сто деца ще мерят сили на турнир по крикет на маса

Сто деца със специални потребности ще се съберат в събота, 12 декември, на седмия турнир по крикет на маса за Купата на България.

 

Стартът на състезанието е в 10 часа в столичната зала „Христо Ботев“, а в надпреварата ще участват клубове от четири града - София (Медицински център за деца с проблеми в развитието „Студентски град“, Първо помощно училище, Шесто помощно училище, фондация „И нас ни има“, Център за социална интеграция и рехабилитация, ул. "Раковски"), Сливен, Пловдив и Панагюрище.

Състезателите по крикет на маса са с тежки заболявания – детска церебрална парализа, аутизъм, хидроцефалия, имат проблеми в умственото развитие. Благодарение на адаптираната версия на крикета обаче те подобряват значително физическото и психическото си състояние.

“Край масите за крикет се случват истински чудеса - казва президентът на „Юнайтед крикет клуб“ Саиф Рехман, който сложи началото този спорт в България преди четири години. - Деца с тежка церебрална парализа например успяват да раздвижат сами ръцете и тялото си, а обикновено това се постига с рехабилитация за няколко години.

 

Крикетът на маса им помага да се научат сами да отварят и затварят ръцете си, да следят топката с очи, подобрява значително контакта ръка-очи. Напредъкът им е плод на колективен труд – на лекари, учители, рехабилитатори, психолози."

 

"Но когато спортът влезе в живота им резултатите значително се подобряват. Това важи и за деца с аутизъм, с пролеми в умственото развитие. През тази година получихме помощ от Министерството на младежта и спорта, а крикет вече се играе в шест града в България“, допълни той.

Седмият турнир за Купата на България по крикет на маса се организира от „Юнайтед крикет клуб“ в партньорство с кмета на район „Студентски“ Димитър Дилчев и с помощта на Пи Ар агенция „Пъблисис груп“.

 

На празника в зала „Христо Ботев“ са поканени кметът на столична община Йорданка Фандъкова и зам.-кметът Тодор Чобанов, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, посланиците на Пакистан и на Англия. Всички участници в състезанието ще получат награди и грамоти, а класиралите се на първо място – купи.

Росица Стойкова, материалът е публикуван в disabledsportsbg.com.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари
Още по темата