Филибе (Пловдив) спечели Купата на България по крикет на маса

Добави в Svejo
    Viasport 16/12/2015 20:00
Филибе (Пловдив) спечели Купата на България по крикет на маса

Филибе (Пловдив) е новият носител на Купата на България по крикет на маса, след като спечели всичките си срещи в седмото издание на турнира в столичната зала „Христо Ботев“. Отборът е от Дневния център за деца с увреждания към комплекса за социални услуги „Олга Скобелева" и дойде в София с рекордните пет тима и 60 деца.

 

Момчетата и момичетата от Пловдив работят с треньора-доброволец Ивайло Иванов и помощника му Георги Христозов. На второ място в състезанието остана Съкровище (Панагюрище), а трети са Маргаритките от Първо помощно училище в София, които показаха най-голям напредък от всички отбори.

 

"Все повече деца от Пловдив играят крикет на маса, каза директорката на Дневния център за деца с увреждания в града Албена Банчева. - Спортът им помага най-вече с положителните емоции. Това е голямата му сила. Много от тях, които са тревожни в ежедневието и при работа със специалисти, след една тренировка се отпускат и стават по-спокойни и удовлетворени. След състезанието еуфорията беше огромна и децата вече говорят за следващия турнир. През тази година разширихме капацитета на центъра и презентирахме крикета на маса в дневния център за деца с увреждания в Асеновград.

 

И на следващия турнир през юни, на който най-вероятно ще бъдем домакини, очаквам да има отбор и от там. Проблемите на децата при нас са различни - страдат от детска церебрална парализа, мускулна дистрофия, Синдром на Даун и са с проблеми в аутистичния спектър. Но всички могат да играят крикет на маса. Освен с положителните емоции, спортът им помага като развива фината и грубата моторика, ориентацията в пространстовото, учи ги на екипност."

 

Седмият турнир за Купата на България по крикет на маса беше организиран от президента на Юнайтед крикет клуб Саиф Рехман и събра сто деца от София, Сливен, Пловдив и Панагюрище. Състезанието беше подпомогнато от кмета на район „Студентски“ Димитър Дилчев и от пиар агенция „Пъблисис груп“.

 

 

Президентът Росен Плевнелиев изпрати поздравителна телеграма до участниците и благодари на всички за упорството в тренировките и за провеждането на състезанията. В зала „Христо Ботев“ присъстваха кметът на район „Студентски“ Димитър Дилчев и заместничката му Велина Белева, главен експерт от Столична община Павел Иванов, проф. Николай Колев от Българска федерация по крикет и консулът на Пакистан в България Саиф Рехман.

 

"Децата, които се занимават с крикет на маса, стават все по-добри, каза организаторът на турнира Рехман. – Всеки път имаме нов шампион, което показва, че конкуренцията е голяма и че всички искат победата. По-важното е, че когато децата играят, забравят за болестта си.


Сега с крикет се занимават момчета и момичета в София, Панагюрище, Пловдив, Сливен, Стара Загора и Кермен. След Нова година започват тренировки и във Варна, Радомир и Перник. Очакваме новите състезатели да премерят сили с „ветераните“ на 19 май 2016 г., когато ще се проведе фестивалът по случай международния ден на крикета на маса."

 

Източник: disabledsportsbg.com

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари