Посрещнаха олимпийците с цветя и сребърни монети

Олимпизъм
Добави в Svejo
    Viasport 22/02/2016 23:51
Посрещнаха олимпийците с цветя и сребърни монети

С много цветя, добри думи, отличия и емоции бяха посрещнати 12-те български състезатели и техните треньори, участвали на Зимните олимпийски младежки игри в Лилехамер. При пристигането на аерогара София, най-голям бе интересът към двамата ни медалисти - Катрин Маноилова с два бронза в шорттрека, и Валентин Миладинов - с бронз в ски бордър кроса.

 

"Прибирам се със смесени чувства в България - заяви Катрин, която спечели първият български медал в историята на зимните младежки олимпиади. - От една страна съм щастлива с двете си отличия, но същевременно ми е някак тъжно за атмосферата на Игрите, за раздялата с много приятели, за това, че тези прекрасни състезания вече свършиха. Имаме много нови познати, беше страхотно, завинаги ще помня тези десетина дни, в които срещнах толкова много мои връстници от цял свят".

 

Маноилова няма да има време за почивка, тъй като продължава усилено подготовката си за световното първенство за мъже и жени през март. С двата бронза – на 500 м и в международната смесена щафета - Катрин е най-успешно представилата се от нашата делегация.

 

Сходно бе и мнението на сноубордиста Валентин Миладинов.

 

"Този медал е много ценен за мен. Той е знак, че съм на прав път и че многото труд в тренировките не е отишъл напразно. Благодаря на всички, които по някакъв начин ми помогнаха и имат заслуга за това отличие. Същевременно искам да отбележа, че е много трудно да се подготвяме и да бъдем конкурентно способни на своите връстници без специализирано трасе за бордъркрос в България. Надявам се скоро то да стане факт и да можем да тренираме нормално и у нас. Следващата ми цел? Да бъда отново в тройката", заяви Миладинов, който бе част от смесената международна щафета  ски бордъркроса, спечелила бронз в Лилехамер.

 

Олимпийците ни се прибраха в отлично настроение

 

Двамата медалисти и техните треньори получиха от спонсора на БОК – ПИБ по една специална сребърна монета, изработена в Нова Зеландия. Ценния подарък бе връчен от Илона Станева, директор "Маркетинг и реклама" в ПИБ, която поздрави призьорите и пожела бъдещи успехи на всички наши надежди в зимните спортове. "За Първа Инвестиционна Банка винаги е било чест и привилегия да подкрепя младите български таланти в спорта, това ще е наша политика и занапред. Желая ви да спечелите отличия и на по-големите форуми", каза Станева.

 

Топли думи към младите ни спортисти отправи и генералният секретар на БОК Белчо Горанов, който пръв посрещна с огромни букети двамата ни призьори.

 

"Поздравявам двамата ни медалисти, които спечелиха първите отличия за България от зимни олимпийски младежки игри. Тези медали са много ценни, защото са завоювани в невероятна конкуренция. В Игрите участваха бъдещите мегазвезди на световния спорт. Вярвам, че всеки от тези 12 наши млади таланти е спечелил с участието си в Лилехамер, защото това е едно състезание с невероятна атмосфера, това е трупане на опит и „сверяване на часовниците“ с най-добрите в света. Надявам се, че това ще бъдат вашите първи стъпки към големия спорт, към успехите и в големите олимпиади", отбеляза Горанов.

 

Катрин се разписва на плакат с талисмана на игрите

 

След това Катрин и Валентин дълго даваха интервюта и едвам се отърваха от феновете, желаещи снимки, селфита и автографи, за да се прегърнат с близки и роднини. Междувременно всички от българската делегация се разписаха на големи плакати с логото и маскота на Младежката олимпиада в Лилехамер, които ще останат за спомен в БОК и в Музея на спорта.

 

Следващите Зимни олимпийски младежки игри са след 4 години в Лозана.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари