В Англия въведоха код за поведение на родители

Футбол
Добави в Svejo
    Viasport 09/03/2016 16:45
В Англия въведоха код за поведение на родители

Една интересна новина, касаеща и детско-юношеския футбол в България. В родината на любимата игра вземат мерки срещу невъздържани родители.

 

Футболната асоциация на Хемпшир издаде код за поведение, който трябва да се спазва от всички, посещаващи двубоите на подрастващи. Правилникът се нарича "Уважавай спокойния уикенд" и за спазването му вече се грижат стюарди.

 

Това е нещо като познатия и в България Етичен кодекс, само че с доста по-конкретни текстове и драстични мерки. На родителите и всички зрители се разрешава само да аплодират умерено футболистите на терена. Могат и да разговарят помежду си.

 

Нещата, които не могат да правят, са доста повече: не могат да обиждат, да викат по своите и другите деца, да рапликират съдиите, да дават съвети на треньорите... Нещо повече - нямат право дори на възгласи като "браво", "хайде наш′те", "супер сте", "давай" и т.н. и т.н.

 

Този, който наруши правило, учтиво ще бъде помолен да напусне. Книжките вече са раздадени на всички семейства на подрастващи, първенствата на които са под шапката на ФА на Хемпшир. Шефовете на асоциацията стигнали до решинието за кодекса след поредица от тежки инциденти - сбивания между родители, изритан главен съдия, заплашен с нож асистент...

 

Тук рухва един мит - че навсякъде на Запад мачовете на децата и юношите протичат в спокойна атмосфера, само в България - не. Ето че проблемът е голям дори в Англия. Още през есента на 2013 г. (ВИЖ ТУК) ви информирахме за позиция на Гари Линекер за ексцесите край терените на подрастващите.


След изредените по-горе сцени, босът на ФА на Хемпшир написал писмо на клубовете, но после решил директно да вземе нещата в свои ръце. Съдии редовно се оплаквали, че деца са разплаквани от прекалено амбициозни родители. Въпросната асоциация администрира стотици мачове всеки уикенд - от U10 до U16.

 

"Опитваме се да създадем атмосфера без напрежение. Искаме мачовете да преминават забавно и безопасно за всички. Децата не бива да се сблъскват с негативизъм, коментира за в. "Дейли Мейл" говорител на ФА Хемпшир. - Искаме също така ги да окуражим сами да поемат повече отговорност и да мислят за играта си. Кодът е за родители, които създават лоша атмосфера, не срещу всички."

 

Някои родители вече възроптаха и определиха кодекса като диксриминационен. Те роптаят най-вече срещу забраната за окуражителни възгласи. Твърдят, че ексцесите са изолирано явление в Англия, а не практика.

 

В крайна сметка - кодексът е факт. Дали няма да светне лампичка на някого в българския футбол?

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари