Президентът на федерацията по кикбокс: Вече усещаме помощта на държавата

Кикбокс
Добави в Svejo
    Ивайло Пампулов 10/03/2011 07:50
Президентът на федерацията по кикбокс: Вече усещаме помощта на държавата
Боян Колев е председател на Българската конфедерация по кикбокс и муай тай. Майстор на спорта е по… волейбол, но играе карате в полицията и после започва да гради кикбокса у нас. „На времето тайните неща като бойните спортове бяха най-интересни, защото бяха забранени. Само в полицията бе възможно да се практикуват и там се учихме. Бяха ни довели дори специалисти от Куба”, споделя Колев.

 

 

Започнал да гради новия спорт най-напред от Варна по формулата „от където е жената, оттам е и родата”. Самият той е преподавател в Техническия университет в морската ни столица и се занимава с частен бизнес. Признава, че и бойните спортове са изживели своя мутренски период, през който той бил прогонен от федерацията.

- Г-н Колев, представете с няколко думи федерацията, която ръководите.
- Българска конфедерация по кикбокс и муай тай е лицензирана в министерството на спорта. Ние отговаряме за развитието в България на два спорта и представяме държавата навън с кикбокс и муай тай. Кикбоксът се развива в 7 стила, 6 от които са единоборства. 3 от единоборствата се играят на татами, а останалите три – на ринг. Те са нокаут системи – фул контакт, лоу кик и К1. Различават се по разрешените техники. По принцип ние развиваме всички форми на кикбокс и муай тай, като в първия спорт децата започват от 7-8-годишна възраст в по-леките му форми, като с годините се определят в кои стилове ще продължат. Муай тай е за мъже и жени и юноша старша възраст, тъй като там има удари с колене, с лакти и клинчове.- Колко клубове в страната развиват тези спортове?
- Имаме над 70 регистрирани в спортното министерство клубове, които се занимават с тези спортове и доста голяма членска маса. В последните години имаме по около 300 състезатели по държавните първенства, стигали сме и до 600-700 души. Заради това вече обмисляме да увеличим дните за провеждане на състезания, тъй като се получават по 3-4 мача на ден, което е доста изморително.

- Има ли интерес от страна на децата към вашите спортове?

- Изключителен интерес. Ние работим по една 10-годишна програма за развитието на спортовете, като всички клубове работим в една посока. Есента на тази година ще имаме за пръв път и прием в спортните училища със специалност кикбокс. Имаме подкрепата на министерството и очакваме в Национална спортна академия да открият бройка за асистент по кикбокс и муай тай, тъй като за момента преподавателят по бокс е и асистент по кикбокс. Факт са и студентските ни първенства, като тази година ще организираме петото, което ще е в Свищов. Вкарахме кикбокса в стила лайт контакт в Асоциацията за университетски спорт. Като цяло тези два спорта развиват хармонично тялото на занимаващите се и се практикуват както от мъже, така и от жени.

- Има ли достатъчно състезания от вътрешния календар за подрастващи?
- Тази година провеждаме 8 състезания, 6 от които са кикбокс и 2 са за муай тай. Правим ги в различни градове, за да популяризираме спортовете. Винаги вътрешните ни състезания са преди главните международни изяви, каквито са европейските и световни първенства. Те се редуват през година. Имаме срок от Европейския съюз до 2014 г. да приведем всичките си треньори по определени изисквания, но при нас това го правим отдавна. Държим всичките ни специалисти да са завършили НСА или да имат следдипломна квалификация там и не раздаваме някакви данове от самозвани специалисти. Така че ние сме на 98% готови за тези изисквания, тъй като работим от доста време по тях.

- Как оценявате завършилото през уикенда държавно първенство?
- Имаме 3 водещи клуба по кикбокс, като най-добре работят в Иккен. Но тъй като с един кон кушия не става, затова имаме тяхното съгласие да съдействат за развитие и на останалите клубове. Но обикновено хората свързват кикбокса с това, което гледат по филмите, а там играят фул контакт и може би и затова повечето ни международни успехи са свързани с лоу кик, с К1 и фул контакт. Най-малко успехи имаме на практика в лайт контакта. Но той е само етап, през който минават хората, за да стигнат по-нататък в развитието си като спортисти.- А имате ли достатъчно международни изяви?

- Стараем се вече да осигуряваме повече участия навън и на подрастващи, и на мъже и жени, има различни открити турнири по Европа, на които се стремим да изпращаме нашите най-добри състезатели. Преди, като отидехме на най-голямото ни състезание и нашите деца като се изправят срещу един руснак, примерно, той има 20 мача зад гърба си през годината, а нашите излизат за пръв път на международен ринг…

- Федерацията по кикбокс и муай тай е на първо място по финансиране сред неолимпийските спортове според новата система на министерството. Това, предполагам, няма как да не ви радва…
- Да, доволни сме, че министерството най-накрая вкара нещата в правилната посока и започна не да гледа лобитата – кой големец ще се обади за някой спорт, а да гледа успехите на спортовете. Ние сме в първа група за финансиране, тъй като имам голям международен принос – световни титли, призьори от големи първенства. При нас има приемственост – ето на държавното първенство съдийстват примерно единственият ни бронзов медалист от световно първенство, европейският ни вицешампион, европейската шампионка при жените… Най-добрият рефер на две поредни световни първенства по муай тай, който е българин, също е арбитър на държавното. Така че имаме хора, които да обучават младите и имаме взаимна търпимост помежду си. А това се отчита и в министерството. Хубавото е, че Свилен Нейков включи и това в действие – държавата да подпомага дейността за юноши и девойки старша възраст, която преди си беше проблем, тъй като получавахме финансиране само за мъже и жени.

- Не трябва ли и по-надолу при подрастващите да се слезе?
- По-долното ниво навсякъде се финансира от родителите. Има държави, където се дават ваучери на спортуващите деца. С тях те отиват при съответния треньор и се обучават при него. После треньорът представя тези ваучери и получава от държавата средства за вложения труд. Това е един добър механизъм, който при нас още не може да заработи, но може да се помисли за по-нататък. Има един голям резерв – общините помагат на подрастващите, но не са ангажирани достатъчно. Въпреки че аз самият съм бил състезател по олимпийски спорт като волейбола, за мен това деление на олимпийски и неолимпийски спортове не е правилно. Има олимпийски спортове, които получават незаслужено средства – нямат кой знае колко състезатели и не могат да се класират на финали на европейски първенства, пък да не говорим за световни и олимпийски игри. И въпреки всичко им се отделят по-големи средства, защото фигурират в програмата на игрите. С тази нова наредба тези неща леко се коригират и да се надяваме, че с времето ще се изчистят още повече. На този етап и за тези възможности – това е най-доброто, което се прави. През миналата година аз обмислях да се откажа, тъй като имахме големи проблеми с финансирането. Като ни разясниха новата концепция на министерството обаче разбрах, че зад гърба ти ще има нещо и останах. Сега усещаме осезателно помощта на държавата.


Коментари