Защо Митко Джоров трудно ще намери работа в България

Футбол
Добави в Svejo
    Валентин Маринов 28/05/2016 12:44
Защо Митко Джоров трудно ще намери работа в България

Не съм адвокат на Митко Джоров. Нека сме наясно. Първо, просто не съм адвокат. Второ, той няма нужда от адвокат.

 

Познаваме се, контактуваме с него, но не сме и точно приятели. Приятел ти е някой, с когото се виждаш често и споделяш разни неща.

 

Имали сме противоречия, леки трусове в отношенията, когато той пишеше редовно в рубриката си във Viasport.bg. Изправял ме е на нокти няколко пъти, но това са нормални неща. Спортът и журналистиката са “контактни” професии, емоционални, да не говорим, че са в контакт една с друга.

 

Положителното е неизмеримо повече. Просто защото “Колонката на Митко Джоров” е сред най-стойностните неща във Viasport.bg откакто скромната ни медия съществува.

 

Благодарение на тези теми поопознах Митко Джоров като специалист. И като човек. Гледал съм отбори, на които е бил треньор, имам представа от работата в школите, в които е работил, следя пътя на футболисти, на които е бил наставник.

 

Онзи ден стана ясно, че Локомотив (Пловдив) просто е решил да отпрати Митко Джоров, възползвайки се от 6-месечния му пробен договор. Вече го казах на няколко човека в частни разговори: не съм изненадан. Ни най-малко. Очаквах го. Имах някаква информация от Пловдив. И усещане. Защото живея в България, плащам данъци тук и работя 22 години като спортен журналист. Все нещо съм научил.

 

Нека отново тръгнем от частното към общото. Отношението към Митко Джоров е диагноза за България. Тя е показателна, че в България работодателите - не всички, но повечето, нямат нужда от компетентни и способни хора. Не им вършат работа. Постоянно се оплакват как нямало специалисти, имало недостиг, образователната система бълвала неподготвени млади хора… Не че това не е истина.

 

Но много работодатели предпочитат да се обграждат точно с неспособни клакьори с ниско самочувствие и ниско заплащане. Ако си способен, ако работата ти дава резултати, много вероятно е да имаш самочувствие. Когато имаш самочувствие, имаш и собствено мнение. Което си решен да отстояваш, след като резултатите от работата ти се виждат.

 

Тук нещата вече “излизат от контрол”. Човекът с парите не обича да му се противоречи. Щото той “плаща и поръчва музиката”. Музиката е чалга, ако някой случайно пита.

 

Митко Джоров е човек с качества, постигнал е някакви резултати, има самочувствие и собствено мнение и е готов да го защитава. “Лошо”. Така че - пробен период, 6-месечен. Законът го позволява.

 

На 4 февруари Локомотив (Пловдив) разпространи на официания си сайт концепция, в която личи почеркът на Митко Джоров. Там пише много хубави, смислени и модерни неща. Пише също, че на 1 юни ще бъде представена оценка за всички състезатели в школата. Който не покрива критериите и във възрастта му няма дублиращ отбор, ще бъде пренасочван към по-малки школи, които работят по модела на Локомотив.

 

На следващия ден шефовете на Митко Джоров решиха да го унижат. От Анталия. Нито едно от децата няма да напусне “Лаута” принудително. Родителите да са спокойни. Е, трябва да си голям наивник, за да не ти светне, че Джоров няма да изкара дълго на ст. “Локомотив”.

 

Няма начин. Защото не само футболът, България се управлява от некомпетентни хора без визия. Те не разбират нищо от футбол, от управление на футбол, от менажиране на школа и развиване на подрастващи. Митко Джоров и хиляди като него страдат заради мамини синчета, техните бащи, които “плащат и поръчват музиката”, от съветници… От хора, които лично са завели на работа и са им дали хляб и поприще, но после онези са им забили нож в гърба…

 

Митко Джоров не е перфектен, допуска грешки. Прекалено емоционален е, позволява си разни неща по време на мач. Да сме наясно - той не е отпратен заради това. Отпратен е заради интриги, его и борба за влияние. Така беше и в Берое.

 

Футболните босове предпочитат този “модел” пред всеки друг. Така я виждат те “концепцията” за футбола. Онзи ден един президент, на всичко отгоре и кмет, се изтъпани пред журналистите след финала за Купата и каза, че съдията е “гологлав нещастник”. И да, беше страхотно наистина, че изрече любимото клише: момчетата реват в съблекалнята.

 

Заради всички тези неща: Мите, майна, взимай Про лиценза в края на годината и да те видя на терминал 2. Бягай “с триста”! Докажи се в чужбина и гледай какво ще стане тогава. Тука ще ти е все така трудно. Невъзможно.

 

В България се прогонват треньори, вкарали отбори в Шампионската лига. Един такъв проби повторно - с тим от Казахстан. И от известно време го молят да се връща. На всяка негова дума се гледа все едно е изречена от Господ. Преди не беше така. Натириха го от три водещи клуба и от националния.

 

Бягайте, работете там, изкарвайте пари, доказвайте се, правете реклама на България...

 

Но някой ден се върнете, за да опитаме пак всички заедно да си изчистим кочинката от наследниците на Държавна сигурност и техните забогатели креатури.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари