Красен Кралев: Българите не могат да плуват

Общество
Добави в Svejo
    Viasport 02/06/2016 18:18
Красен Кралев: Българите не могат да плуват

Mинистерството на младежта и спорта (ММС) призна, че все повече са българите, които не могат да плуват. Това става ясно от писмения отговор на министър Красен Кралев до депутат от Реформаторския блок.

 

Поводът за питането е статистика на Българския червен кръст, според която на всеки десет наши сънародници, осем никога не са плували. „Едва 3000 деца годишно започват начално обучение по плуване”, посочва Красен Кралев. За 2016 г. ММС е стартирало допълнителна програма “Научи се да плуваш”, в която участват над 2000 деца. Бюджетът на програмата е почти 240 000 лв.

 

Към момента в България има 3300 активни състезатели по плуване, които развиват дейност с 250 треньора в 65 спортни клуба.

 

В отговора си Кралев изтъква, че министерството вече е предоставило за обществено обсъждане проект на нов Закон за физическото възпитание и спорта. Новото в него е, че общините трябва да финансират масовия спорт със 70% от средствата, които се отпускат за младежки и спортни дейности.

 

Приоритет на държавното финансиране пък не трябва да е масовия и детски спорт, а преди всичко професионалния. “Не бива да очакваме държавата да отделя целия ресурс за масов спорт. Общините трябва да насочват средства за него, а държавата - професионален спорт”, пише Кралев.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари