Сливенски лъвове първи на крикет на маса

Общество
Добави в Svejo
    Viasport 07/06/2016 16:58
Сливенски лъвове първи на крикет на маса

Отборът на Сливенски лъвове спечели VIII Национален турнир по крикет на маса, който се проведе в спортната зала на Университета по хранителни технологии в Пловдив. В състезанието участваха 100 деца със специални образователни потребности от пет града, а организатор на събитието беше комплексът за социални услуги „Олга Скобелева“.

 

Надпреварата събра деца и младежи с увреждания от дневни, медицински и центрове за социална рехабилитация и интеграция от София, Пловдив, Панагюрище, Асеновград и Сливен. За провеждането й помогнаха от Лайънс Клуб Пловдив, Община Пловдив, Университета по хранителни технологии под тепетата и „Нова Трейд“ ЕООД. Изненадата на турнира поднесе отборът по крикет на маса от Асеновград, който беше сформиран преди месец, но успя да се класира на трето място след Сливенски лъвове и Марица Пловдив.

 

 

Девет отбора се включиха в VIII Национален турнир по крикет на маса в Пловдив.

 

„Тази година Националният турнир по крикет на маса беше включен официално в спортния календар на община Пловдив и се надявам и другите общини в страната да последват този пример – каза Албена Банчева, управител на Дневния център за деца с увреждания към КСУ „Олга Скобелева“. – Дори и най-малката финансова помощ дава шанс на децата да пътуват за тези състезания, а те нямаха търпение да започне надпреварата.

 

Добре е да се знае, че крикетът на маса развива и подобрява комуникативните умения на децата със специални потребности, подпомага умственото и физическото им развитие, учи ги да работят в екип. Тренировките подобряват контрола на движенията им, а участието в такива турнири и постиженията им дават по-добро самочувствие. Те са щастливи и се гордеят с постиженията си."

 

Всички участници в състезанието си тръгнаха с награди, осигурени от община Пловдив – спортни комплекти за баскетбол, волейбол, тенис на маса и бадминтон. Доволен от надпреварата бе и основателят на адаптираната версия на крикета в България и президент на Юнайтед крикет клуб Саиф Рехман.

 

"Вече се готвим за турнира по крикет на маса за Купата на България, който ще проведем през ноември в София – каза Рехман. - Очакваме да се включи и новият отбор от Варна и ще се постараем да основем още отбори в страната.

 

Тази година Министерството на младежта и спорта не одобри проекта ни за спорт за хора с увреждания и ще ни бъде трудно да осигурим екипировка и да провеждаме тренировките. Ще търсим частни спонсори, но промяната при децата е забележителна – те стават все по-добри като състезатели и подобряват физическото си състояние.

 

 

На много от тях вече не им личи, че имат проблеми и са със специални потребности. Освен това са сто процента отдадени на играта и получават пълна подкрепа от треньорите. Поздравявам треньорите и възпитаниците им, които приемат емоционално и победите, и загубите.

 

Дневният център към комплекса за социални услуги „Олга Скобелева“ връчи четири плакета за подкрепа на децата в неравностойно положение – на треньора по крикет на маса Ивайло Иванов, на Лайънс Клуб Пловдив, на заместник-кмета по „Спорт, младежки дейности и социална политика“ към община Пловдив Георги Титюков и на ректора на УХТ Пловдив проф. Кольо Динков.

 

Източник и снимки: Disabledsportsbg.com

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари