Защо 15-годишният Давид Мавродиев отказа награда от Димитър Бербатов

Общество
Добави в Svejo
    Viasport 18/06/2016 16:32
Защо 15-годишният Давид Мавродиев отказа награда от Димитър Бербатов

На 10 юни бяха връчени годишните награди "Успелите деца на България" на фондацията на Димитър Бербатов. Давид Мавродиев за трета година получава приза за благотворителност, но решава да го откаже. Разочарован е от своя идол, че е подписал писмо до премиера Бойко Борисов, съдържащо обидното определение "шепа псевдоеколози".


Бербо и още 26 от най-големите спортни идоли на България писаха до премиера с апел да разреши изграждането на втори лифт в Банско и въобще за развиване на туризма чрез нови съоръжения.


Осмокласникът Давид Мавродиев е активен участник в кампании, защитаващи българската природа.

 

Вижте цялото му писмо, публикуваме го от www.bluelink.net, без редакция и без съкращения. Вероятно ще ви направи впечатление, че е написано в стихотворна форма.


"Отворено писмо до Димитър Бербатов от Давид Мавродиев

 

Г-н Бербатов, за приятелите си аз всичко давам. И Вас смятам за такъв, и за това Ви уважавам. Но на приятелите се отговаря не с мълчание и пренебрежение, а с добро и заинтересовано отношение, както и с отговорно поведение. Толкова ли беше трудно да ми дадете отговор прост, на зададения от мен още март месец въпрос, дали сте подписали онази клевета, че 250 милиона са получени от екообщността?... Аз не вярвах, че текстът в писмото до премиера от Вас е подписан и бях от обявеното по медиите, меко казано, слисан. Дори Ви защитавах пред приятел, че със сигурност на идеята за компромата не Вие сте създател. 

 

И до днес не мога да повярвам, че природата толкова спорта тормози, че защитниците й като мен са наречени "псевдоеколози". И поради тази единствена причина въпросът си зададах, но отговор от Вас така и три месеца не дочаках. Попитах Ви на лично съобщение дали написаното в писмото е и Ваше мнение, или някой да Ви подведе е имал намерение. После въпроса си вече стар, го написах и като коментар, под поста Ви за трети март, но "глас в пустиня" пак остана. Не, не правя от безразличието Ви драма, но се чудя как човек, който казва, че развитието на всяко дете от Фондацията следи, вече трети месец въпроса ми не откри?... Той и до днес без отговор стои! 

 

И до днес не мога да повярвам, че природата толкова спорта тормози, че защитниците й като мен са наречени "псевдоеколози". 

 

Мълчанието Ви приех като знак на съгласие и като вид потвърждение, че сте съгласен с "пасквила" и с оглед на Вашето обществено положение, нямаше как да очаквам от Вас извинение. 

 

Аз съм от новото поколение, което не търпи някой да го игнорира и да го спира истината да намира. След моето първоначално разочарование бе време за моето ново начинание, което да привлече Вашето внимание, че дано в едно изречение ми споделите Вашето решение. Защото Вашият отговор поне за мен има значение!... 

 

И точно тогава пуснах в OLX следната обява, със заглавие "Отличия уникални, за трофеи на бизнесмени актуални: "Вместо "сливи за смет", продавам плакет и не един, а цели два, за космическата цена от 250 милиона. За да ги даря благотворително на 27-те български шампиона, които ще ги предоставят на своя спонсор, стоящ над Закона, за да строи, от мрак до зори, лифтове, хотели и писти. А за природата, друг да му мисли!... Моля, да ме търсят само сериозни купувачи, които на "псевдоеколози" не са помагачи, а имат офшорки безброй и познават лично КОЙ.


Като бонус подарък предлагам и още 100-тина медала, призове и купи, които няма как човек в магазина да си купи, защото са спечелени от световни състезания и не едно републиканско първенство, по Шотокан карате-до. А с тях получавате като екстра и над 100-тина луксозни дипломи и грамоти, от журналистически и литературни конкурси, като за поети най-добри. Комплектът включва и автограф за всеки фен, от офертата ми запленен.


Тъй като нямам спонсорство или стипендия, разчитам изцяло на масова подкрепа, че като за 14-годишен задачата ми никак не е лека, и силно се надявам поне една финансова компания да се включи в новата дарителска кампания, под мотото "Да съберем 250 милиона за 27 спортни шампиона!". Разбира се, обявата ми беше проверена, а после, заедно със снимките на плакетите от Фондацията, бързичко беше свалена... Няма ли я, няма го и проблема! 

 

Аз съм от новото поколение, което не търпи някой да го игнорира и да го спира истината да намира. 

 

Но аз не се примирих и реших, че ако случайно бъда отново от Вас отличен, да Ви върна наградата, без проблем. Защото дори и човек голям колкото Вас трябва да си научи урока, че когато подписва нещо трябва да гледа в правилната посока. И когато му зададе въпрос дете от Фондацията, веднага да му отговори, а не после да трябва да се обяснява пред нацията. А ако ме питате, защо отказвам Вашата награда без притеснение, отговорът ще откриете в "Коя е тя", едно мое любопитно произведение.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари