Защо нискомасленото мляко не решава проблемите

Здраве
Добави в Svejo
    Viasport 08/08/2016 21:03
Защо нискомасленото мляко не решава проблемите

Годините с негативна информация за мазнините обезкуражиха мнозина и те се отказаха от млечните продукти. Време е да премислим нещата, смята Джоана Блитмън, автор в списание GoodFood.

 

Имате ли краве мляко в хладилника? Ако имате, какво е? Предполагам, че сигурно е обезмаслено или със съвсем никък процент масленост. А може би държите кутия соево или бадемово мляко, защото смятате, че животинските млечни продукти са вредни?

 

Вярно е, че млякото с висок процент масленост беше заклеймено като вредно, тъй като съдържа наситени мазнини, а в главите ни е набито, че те са вредни. Отказът от млечни продукти, като опит да се определи дали имаме непоносимост към даден вид храни, също се появи в някои препоръки на специалисти и не е чудно, че в европейски мащаб търсенето на мляко и млечни продукти започна да бележи спад.

 

През март във Великобритания се появи искане към правителството да стартира инициатива за прием на млечни продукти от типа на 3 на ден, по подобие на известната препоръка 5 на ден за плодове и зеленчуци. Идеята е, че консумирането на мляко и млечни продукти може да въздейства срещу загубата на мускулна маса и плътност на костното вещество при възрастните хора, както и за изиграе положителна роля за растежа на малките деца.

 

Увеличава се и загрижеността, че младежите избягват млякото и млечните продукти, тъй като ги смятат за „мазна” храна, а в същото време скачат продажбите на далеч по-нездравословни неща, като газирани напитки, сокове и вегански „млека” с добавена захар. Стремежът е да пием повече, а не по-малко мляко.

 

Науката вече разполага с доказателства, че наситените мазнини в млякото не водят до качване на килограми. Няма да надебелеем от млечните продукти, а и всъщност могат да ни помогнат да поддържаме нормално и здравословно тегло. Доказателствата също така сочат, че млякото и млечните продукти са с неутрален или дори предпазващ ефект, когато става дума за сърдечно-съдови заболявания, диабет тип-2 и метаболитни разстройства.

 

За мен това е напълно логично. Да, аз също залитнах по нискомасленото мляко, но ми липсваше онзи плътен и цялостен вкус на млякото от детството ми. Интуицията ми подсказваше да не храня децата си с мляко, лишено от хранителни вещества, понеже, когато премахнете мазнината, премахвате и полезни витамини, особено витамин А. Освен това, дори и най-маслените млека на пазара пак са с малко мазнини.

 

Кравето мляко, например, рядко надминава 4%. Що се отнася до вкуса, то при млякото той зависи почти изцяло от мазнините. Ако ги махнете, получавате бяла вода, която няма вкус на нищо. Хората, привикнали към нискомаслено или обезмаслено мляко, често казват, че вкусът на пълномасленото е твърде силен за тях. За мен е тъкмо обратното.

 

Соево мляко или мляко от ядки? Не съм изкушена. По-скоро бих избегнала добавките и разните високотехнолотични съставки в тях, особено сгъстителите и овкусителите. А и наистина ли е добре за околната среда, ако пиете мляко, произведено от соя и бадеми, които се внасят, вместо естествено краве мляко?

 

Дали трябва да се стремим към млечни продукти 3 на ден? В момента такива инициативи се провеждат в Австралия, Канада, Франция и САЩ. В Ирландия пък това е обявено директно за препоръчително.

 

Още полезни материали и интересни рецепти може да откриете в брой 162 на списание GoodFood България. На пазара от началото на август.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари