Мистика и квантова механика

Общество
Добави в Svejo
    Viasport 15/08/2016 10:20
Мистика и квантова механика

Възхищавам се на проф. Джим ал Халили - като водещ по ВВС Radio 4 той редовно обсъжда интересни и провокативни въпроси, без да звучи обидно или снизходително за който и да било слушател. Книгите му пък представят сложни научни концепции на невероятно ясен и разбираем език. 

 

Впечатлен съм от проф. Ал Халили, но не завиждам на известността му. Една от причините можете да откриете на личния му уебсайт, където учтиво е обяснено, че той физически не може да провери всички твърдения за вечни двигатели или машини на времето.

 

Като всички учени-звезди, Джим ал Халили е активно търсен от всеки чудак с имейл акаунт. По-лошото дори е, че той е и експерт в квантовата механика. Всеки знае, че тя е странна теория. Поради което редовно се използва за „обяснение“ на всякакви странни феномени като телепатията, хомеопатията и т.н. Ала квантовата механика не е набор от мистични думи, в които се промъкват термини като „вплитане“ или „неопределеност“. Всичко в квантовата теория е ясно определено т.е. има „правила и условия за ползване“. Които всички мистици с радост погазват.

 

Да вземем например твърдението на ню ейдж движението, че квантовото вплитане обяснява телепатията. За повечето учени това е лесно оборимо: няма никакви научни доказателства, че мозъците могат да комуникират телепатично. Точка. Дори и да имаше обаче, вплитането няма как да е причината. Ето защо: при него просто не става дума за обмен на информация между обекти. То само показва как, при определени условия, два обекта могат да се държат като един свързан, дори и когато са на огромни разстояния помежду си. В този смисъл вплитането е доста по-странно от телепатията, но при него не става дума за обмен на информация.

 

Всички любители на мистиката веднага се хвърлят на квантовата механика, без да разбират същността й. Което прави животът на учените невероятно труден. Защото науката наистина смята, че може би квантовите ефекти са в основата на някои оздаачаващи феномени. Като например способността на птиците да мигрират от един континент на друг. Още от 60-те години на миналия век е било ясно, че явно имат някакъв биологичен компас, свързан с магнитното поле на Земята. Но как точно работи механизмът?

 

Едната възможност е полето да влияе върху биохимията им чрез някакъв слаб квантов ефект. Само че повечето учени избягват да изследват подобни хипотези, за да не бъдат сметнати за мистици или шарлатани. Някои обаче все пак рискуват операцията си и... изглежда са на прав път. Нови изследвания на Европейската червеношийка показват, че очите на тези птици може би съдържат молекули, които използват квантово вплитане, за да усетят земното магнитно поле. Ако това се окаже вярно, ще отвори напълно нов прозорец към разбиранията ни за природата.

 

Както обяснява и проф. Ал Халили, други явления вероятно също са свързани с квантовата механика, като фотосинтезата например. Дори чешмяната вода май крие няколко квантови аса в ръкава си. Учени са открили, че тя използва квантова енергия (популярно казано „енергия от нищото“, макар да не е наистина от нищото), за да свърже водните си молекули.

 

Надявам се следващата книга на проф. Ал Халили да разкрие повече по този въпрос. Тогава в кръчмата със сигурност ще трябва да отговаря и на въпроси от типа на: „И казваш, че в бирата ми има квантовата механика, така ли?“. Всъщност, отговорът е да. Светът май е по-странен, отколкото смятаме...

 

Прочетете повече единствено на страниците на новия брой на ВВС ЗНАНИЕ.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари