Шефът на гребането: Готвим млад отбор за Токио 2020

Гребане
Добави в Svejo
    Анна Стоилкова 17/08/2016 12:27
Шефът на гребането: Готвим млад отбор за Токио 2020

Президентът на българската федерация по гребане и бивш министър на спорта Свилен Нейков, който оглави централата през октомври, разкри пред Viasport.bg какви са резервите като потенциал в този спорт сред подрастващите.


Повдигнахме въпроса как стоят нещата за следващата олимпиада в Токио през 2020.

 

Той обясни, че се надява да успеят да подготвят поне 2-3 лодки за тези игри, като работата за постигането на тези цел започва отсега. Нейков говори за плановете си като ръководител при посрещането на олимпийците ни от Рио де Жанейро – двойката скул Георги Божилов и Кристиян Василев, които завършиха 9-и в дисцплината си.

 

Той определи класирането им като максимум в настоящия момент, след като Божилов претърпя операция през април и напрактиката подготовката им не бе пълноценна. Именно, за да не се допуска да разчитаме само на 1 лодка в бъдеще, шефът на гребането иска да подготви стабилен отбор от млади състезатели за игрите в Япония.  

 

След Георги и Кристиян идва един нов отбор младежи. В момента те още са при юношите, но ще минат в по-горната възраст и се надявам да успеем да съхраним 10-12 човека, които да стигнат до мъже и да се подготвят за следващата олимпиада в Токио. Дано да направим 2-3 добри лодки за следващите игри, да не разчитаме само на една”, амбициран е бившият спортен министър.

 

Той обясни, че след доста месеци на чакане новото ръководство на федерацията, начело с него, е получило регистрация в съда през октомври 2015 г. и работата вече върви нормално.

 

„От октомври вече имаме регистрация и заработихме нормално, като под това имам в предвид добрите отношения между треньори, ръководители и т.н. Продължаваме напред и мислим как да прелеем всичко това, което имаме като потенциал от малките, макар и да не е голям, към мъжете и жените. Мисля че ще успеем да оформим някакъв добър състав на представителен отбор догодина”, разкри Нейков.

 

На въпрос вижда ли някъде в младото поколение нова Румяна Нейкова, Свилен заяви, че много разчита на Десислава Георгиева – бронзова медалистка от световното първенство за младежи миналата година и европейска вицешампионка за същата възраст.

 

Деси Георгиева имаше амбицията да спечели квота за Рио, но мононуклеоза я спря по пътя й за тази олимпиада. Целите обаче остават за следващата.

 

„Тя върви много добре. Имаше амбиции да се бори за квота за олимпиадата в Рио, но и нея я сполетяха здравословни проблеми. Три месеца беше с мононуклеоза - от януари до март. Много трудно се възстанови. Сега ще участва на световното първенство в Ротердам (21-28 август), но предвиждам класиране не по-напред от 6-8-мо място. Подготовката й бе нарушена заради болестта и това ни попречи да я завършим”, дапълни шефът на гребането.

 

Нейков говори и за инцидента, при който малко преди еврошампионата по кану-каяк за юноши, девойки и младежи през юни в Пловдив, на канала пламна пожар и изгоря хангар на един от водещите клубове по гребане у нас - Черпоков. Тогава бяха унищожени почти всички лодки и гребла, с които той разполагаше за тренировка на децата и подрастващите.

 

„Работим и по този случай. Веднага пуснахме писма за помощ до общината и до министъра на спорта. След това се обърнахме с молба към всички клубове да помогнат с каквото могат в тази тежка ситуация, за да има състезателите на какво да тренират. Националният отбор осигури материална част, на която в момента се подготвят децата, които следващият месец - от 10 септември, ще участват на Балканиада.

 

Федерацията осигури материална част, два-три клуба също помогнаха и се надявам във времето нещата да се нормализират. Освен това сега от Ротердам, от световното първенство, ще донесем още 2-3 лодки, които клубът успя да си договори чрез контактите си с други клубове, а федерацията ще поеме пътните разноски.

 

Така че сме обединили услия, за да може да вдигнем този клуб. Това няма да се случи изведнъж, защото нашият спорт е доста скъп като материална база, но полагаме максимални усилия, за да помогнем”, обясни шефът на гребането.


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари