План “Как да съживим спорта в България”

Общество
Добави в Svejo
    Viasport 29/08/2016 08:57
План “Как да съживим спорта в България”

След като изброихме многократно какво не ни е наред, крайно време е да започнем да казваме и какво трябва да се направи, за да ни бъде отново „наред“.

 

В статията отпреди три дни “Българският спортен крах - причини, поуки и бъдеще” се постарах на обобщя факторите и реалната причина за моментното състояние на спорта в страната.

 

Време е конкретно да погледнем към бъдещето и пристъпим към действия.

 

Идеология:

 

Воден от мотива с реалистични действия и средства да подпомогнем и променим системата на управление на спорта в България, ще се постарая първо да обобщя и приоритизирам нужните действия и мерки.

 

Независимо дали един бъдещ млад спортист ще завоюва призово класиране от международни състезания (олимпийски игри, световни, европейски, балкански първенства), републикански шампионат или ще остане на крачка от медалите, ние говорим за спорт за високи спортни постижения. 

 

Победата на първия е най-престижна, именно когато максимално много държави и състезатели са се „огледали“ в тези призови места. Шампионът е шампион, защото след него има 2-ри, 3-ти, 6-и и 21-ви, за които в много случаи миг невнимание и разсеяност им е коствало по-призовото класиране, дори и титлата. 

 

Човешкият организъм няма предел, но няма и треньор или методика, които да определят точно от кои подрастващи биха излезнали бъдещите спортни шампиони. Всеки един от тези хора се стреми към върха, стреми се към рекордите и медалите. 

 

За да имаме 150 спортисти, покрили олимпийски нормативи, а не както сега 50, трябва да разполагаме с 15 000 такива юноши и девойки, които към момента гледат и мечтаят към “Токио 2020”. Имат мотивацията и са готови да изтърпят всички лишения и напълно да се отдадат на каузата си.

 

Тези спортисти ги имаме! Те са мотивирани. Голяма част от тях имат и своите семейства, като опора зад гърба си.

 

Бази, условия, треньори, финансиране, училищен и университетски спорт, ролята на общината в спорта, връзки между общините и Министерството на младежта и спорта…

 

Мисля, че стана ясно - това са основните нужни елементи, за да имаме развиващ се спорт в България.

 

Измежду тях обаче има един, без който не може. Има един, без който дори да имаме най-талантливите и всеотдадени спортисти, дори да разполагаме с най-модерните бази, дори да премираме с 10 000 000 лева всеки олимпийски медал, без този елемент спортът за високи спортни постижения е обречен.

 

Това е ТРЕНЬОРЪТ.

 

Зад тези 15 000 хиляди евентуални бъдещи олимпийци стоят 1500 треньори. Ако искаме да имаме елитен спорт е време да се запитаме как живеят тези треньори и каква мотивация имат те? Бонусите за медали от големи форуми са ни даже предостатъчни, но как спортистите и треньорите им стигат дотам? Защо класиранията ни намаляват?

 

Време е да се погледне отдолу нагоре

 

Именно по пътя към върха се градят тези, които след няколко години биха могли да печелят медали за България от олипийски игри и световни първенства. За мое огромно съжаление този основен и незаменим елемент от спортния кръг - треньорът, е натикан буквално и преносно в ъгъла през последните 25 години и незнайно защо. Заговорим ли за неуредиците в спорта, някак го оставяме настрани. А той, нали е спортист, той продължава... Докога обаче?

 

Както обещах и се ангажирах, изготвих и предоставям една напълно реалистична и приложима програма за съживяване на българския спорт. Нямам никакви претенции към която и ще се радвам да бъде реализирана в действителност.

 

План „Как да съживим спорта в България“

 

Цел:

 

Стигайки до треньора, поглеждайки факторите по-горе, се постарах да структурирам този план така, че да постави треньора там, където му е мястото. А именно в центъра.

 

В същото време да създам и предпоставка за комуникация и взаимопомощ между заинтересованите институции - министерства и общини.

 

Действия:

 

Изготвяне на списък с 21 вида приоритетни олимпийски спортове.

 

Това са спортовете, в които България е имала представители в Рио. Плюс допълнителни седем такива, в които сме имали представители в Пекин или Лондон, а в Рио не сме, но имаме надежди за квоти в Токио.

 

Неолимпийски спортове - при включване на 3 олимписйки спорта от списъка всяка община има право да добави по един неолимпийски спорт за финансиране, спрямо наличните треньорски кадри и условия на местно ниво.

 

31 области - 265 общини

 

Програмата стартира с по 3 общини в област - общо 93 общини. За да кандидатства една община, трябва да избере минимум 3 олимпийски и да посочи един неолимпийски спорт, максимум 9 олимпийски и 3 неолимпийски спорта.

 

Финансова част:

 

60% от разходите се поемат от ММС - 40% от разходите се поемат от общините

 

Минимум нужни средства:

 

3 общини х 4 щата = 12 щата х 31 области = 372 щата х 12 месеца = 4464 заплати х 800 лв. = 3 571 200 лв. ММС трябва да подсигури  2 142 720 лв.

 

Максимум нужни средства:

 

3 общини х 12 щата = 36 щата х 31 области = 1116 х 12 месеца = 13 392 заплати х 800 лв. = 10 713 600 лв. ММС трябва да подсигури 6 428 160 лв.

 

След свикване на експертни групи и дискутиране със спортните федерации и екипа на ММС към треньорите, е редно да има и изисквания, на които да отговарят, за да получават месечните си възнаграждения. 

 

Като например да тренират определен минимален брой деца, да тренират минимум брой хора за високи спортни постижения (минимум медалисти за последните две години от републикански, балкански, европейски или световни първенства), да имат нужното образование (минимум ОКС бакалавър-треньор по съответния вид спорт).

 

Същата система е редно да се интегрира и в системата на висшето ни образование, университетите. Без да се налага Министерството на образованието и науката да се намесва в автономността на университетите. 

 

Просто трябва да заложи в критериите си за акредитация на университета да предлага минимален брой от тези 21 основни олимпийски спорта, да кажем 5 и поне още 2 неолимпийски. Също така тези часове трябва да се водят задължително от квалифициран спортен специалист, завършил висше образование минимум ОКС бакалавър „Треньор по съответния вид спорт“. 

 

По този начин - с минимални средства и усилия, рязко ще повишим качеството на предлаганите спортни услуги на университетско ниво. Както и ще се подсигури допълнителна възможност за реализация на оставените ни буквално на борсата треньори.

 

Очаквани резултати:

 

Реализацията на тази толкова нужна и закъсняла програма обхваща и е в основата на всички фактори, влияещи върху спорта, в която и да било държава.

 

Съвсем отговорно мога да заключа, че единствено с подобни действия можем да очакваме българският спорт да поеме в посока, различна от настоящата. А ефектът и ползите ще бъдат за всички.

 

В заключение:

 

Далеч съм от мисълта, че няма какво повече да се добави към така предлаганата от мен система, но съм убеден в едно. Време е да погледнем към треньорите! 

 

Спортът за високи спортни постижения се крепи на треньора. Здравеопазването и здравата нация също се крепи на треньора. Мечтая за деня, в който министърът на младежта и спорта ще се срещне с министъра на здравеопазването, министерството, което има над 3 милиарда лева бюджет и заедно ще разпишат един „мини проект“ за сътрудничество на тема „Превенция и здравеопазване чрез масов спорт“ на обща сума до 10 000 000 лева и по-горната система ще намери своето разклонение. 

 

Част първа - „Спорт за високи спортни постижения“, част втора - „Масов спорт“.

 

Убеден съм, че това е възможно. Може и трябва да се случи.

 

Какво можем да направим, за да се случи всичко това?

 

Само едно - нека всички разсъждаваме върху гореспоменатите предложения, нека ги надграждаме, нека ги споделяме във фейсбук. Нека изискаме да се реализират.

 

Българският спорт, българските треньори, българските спортисти, децата ни го заслужават!

 

Иван Кутуев, председател на спортен клуб Югозапад Благоевград

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари