Магията на Гинко

Здраве
Добави в Svejo
    Viasport 05/09/2016 21:49
Магията на Гинко

Свойствата на лечебните растения като гинко билоба се изучават от човека много отдавна и все още се откриват нови неща за тях.

 

Съвременната медицина все по-често се обръща за лечението на много заболявания към растенията и техните биологично активни вещества. Те са използвани и като базови молекули за създаването на много лекарства с широко приложение. Затова не бива да забравяме за лечебните растения - те са лесно достъпни и без странични ефекти.

 

В днешни дни дървото гинко (Ginko biloba) е разпространено в Източен Китай, където отделни екземпляри могат да достигнат до 50 метра височина. Малко дървета от вида могат да се срещнат и в някой паркове в България като декоративни. Смята се, че някои екземпляри в Китай са на повече от 2500 години, а има и такива оцелели след ядрените катастрофи в Херушима и Нагазаки. Освен с изключителната си способност да оцелява през епохите и климатичните промени, гинкото се отличава и с лечебни свойства. 

 

Гинкото е двудомно растение, което означава, че има отделни мъжки и женски екземпляри. След опрашване женските плодоносят, т.е. образуват плодове. Те се използват за храна в китайската кухня. Трябва да се подложат на специална термична обработка, както и на измиване със солена вода преди да се ядат, тъй като съдържат гинкотоксин, който може да предизвика отравяне.

 

Гинко и здраве

 

Най-богати на биологично активни вещества са листата на растението, затова именно те се използват като лечебна билка. След бавно сушене на листата на гинкото на въздуха или на специални скари и сушилни се получава лечебната форма на растението. Най-високо е съдържанието на така наречените бифлавоноиди - голяма химична група вещества, към които спадат природните антиоксиданти, витамини и естествени периферни и централни вазодилататори (разширяващи кръвоносните съдове на крайниците и мозъка).


Откриват се в екстрактите и терпенови лактони с доказана антитромбоцитна активност, полезни при повишен сърдечно-съдов риск и склонност за образуване на тромби. Но се смята, че полезните качества на екстракта от листата на гинко билоба не се дължат само на тези научно доказани и изолирани вещества, а на целия биологичен комплекс, който се съдържа в екстракта.

 

Приложението като лечебно средство на листата от гинко билоба е известно още от древността. Широко е и днес терапевтичното приложение на екстракта от гинко билобата - подобрява паметта и концентрацията, предписва се за облекчаване на състоянието на болни от Алцхаймер и деменция, подобрява състоянието при болести на вестибуларния апарат, подобрява кръвообращението на крайниците. 

 

Екстрактът от гинко билоба се използва при заболявания причинени от недостатъчния приток на кръв и кислород като мигрена, глаукома, Синдром на Рейно и други. Но трудно е да се разграничат точно кои вещества от екстракта къде действат, затова в клиничната практика се използват стандартизирани екстракти от гинко билоба.


Науката все още не е достигнала ниво, на което да синтезира в лаборатория вещества със същите терапевтични действия, както тези в растението, макар и комплексът от биологично активни вещества да е изучен и добре познат. Силата на природните лекове е доста голяма и човечеството все още има какво да се научи от тях.

 

Прочетете цялата статия единствено на страниците на новия брой на ВВС ЗНАНИЕ.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари