Бързаков за кризата в борбата: Младите треньори излизат навън заради парите

Борба
Добави в Svejo
    Анна Стоилкова 08/09/2016 08:30
Бързаков за кризата в борбата: Младите треньори излизат навън заради парите

Националният селекционер на женския национален отбор по борба Серафим Бързаков опита да очертае причините за отстъплението в спорта му в последните 1-2 години.

 

Напоследък сякаш става все по-трудно борците ни да вземат медали от световни и европейски първенства, независимо за коя възрастова група става въпрос. Преди повече от месец кадетите ни спечелиха само 1 медал от европейското първенство. А само преди няколко дни на световното за юноши и девойки във Франция само Миглена Селишка стигна до отличие - бронз.

 

Въпреки големите очаквания и надежди борците ни взеха само един медал и на олимпиадата в Рио де Жанейро и той отново е записан на името на жена - 21-годишната Елица Янкова.

 

Забелязва се и една малко неприятна тенденция - в последните шампионати състезателите ни най-често стигат едва до битката за бронза и то след като биват изтеглени до репешажите от съперниците си. Срещите за златни медали пък вече са по-скоро мираж, отколкото реалност. Женските формации станаха „основните заподозрени” за печелене на отличия, докато при мъжете изглежда има сериозна криза. Според Бързаков за всичко си има обяснение.

 

„Да, наистина има отстъпление в последните 2 години при подрастващите. И аз го виждам, но като че ли всичките усилия сега се хвърлиха при жените, тъй като всички очакват да има медали, а от жените дори чакат повече успехи, отколкото при мъжете – заяви за Viasport.bg селекционерът. - Има известен глад за кадри, а и все по-трудно се намират деца.

 

Талантливите малчугани се броят на пръсти и при момичетата, и при момчетата. Не можем да намерим добри състезатели в доста категории. Надявам се в новия олимпийски цикъл нещата да се пооправят и да тръгнем пак нагоре. За момента хубавото е, че борбата е от малкото спортове, които имат добра база почти във всеки град. Има и доста работещи клубове.”

 

Друга причина според Серафим е липсата на млади специалисти.

 

„Засега има достатъчно треньори, но повечето от тях са от старото поколение. Според мен трябва вече да се получи прилив на нови сили млади момчета, които имат амбиция да се доказват и като наставници, не само като състезатели. Колкото до бившите спортисти, които завършват Националната спортна академия – само някои остават в борбата. Има и доста, които излизат навън заради заплащането. Защото всеки си преценява, че ако има семейство, няма как да го изхранва с 500-600 лв. Това е проблемът”, убеден е Бързаков. 

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари