В борбата започват генерални промени

Борба
Добави в Svejo
    Viasport 26/09/2016 10:06
В борбата започват генерални промени

В борбата започнаха кардинални промени, след като в последните години в най-титулования наш спорт резултатите спряха да вървят нагоре. На последния управителен съвет на БФ по борба бе разгледано участието на националите на олимпиадата в Рио де Жанейро, където спортът фиксира 1 бронзов медал, две 5-и места и едно 7-мо.

 

Представянето се оцени като „добро“ за жените и „незадоволително“ за мъжете. За новия олимпийски цикъл предстоят промени в треньорските щабове.

 

От началото на септември вървят и работни срещи между президента на БФ по борба Валентин Йорданов и министъра на спорта Красен Кралев на тема реформи. Една от точките за промяна, която двамата обсъждат, е преструктуриране на бюджета с насочване на пари към клубовете за сметка на лагери на националите.

 

По принцип в новия Закон за спорта е залегнала точка за финансиране на най-успешните ни спортове от общините, за да се направят силни местни клубове, но борците са решили да не чакат приемането на закона, а да се вземат незабавни мерки.

 

Идеята е да се финансира създаване на отбори от по 8 състезатели и треньор, които да представят обединените центрове по региони и да участват всеки месец в отборни двубои. Така се очаква осезаемо раздвижване на вътрешния календар с последващо ангажиране към борбата на местната власт и привличане на спонсори.

 

Официална ранглиста на отделните категории в трите стила борба ще определя кои състезатели ще имат право да попаднат в съставите на центровете и да бъдат подкрепени, а не както досега вниманието да е към един-двама състезатели в категория. Все още се дискутира точния брой на центровете за новата схема, като паралелно се прави и нова карта на борбата в България.

 

Освен за елитния спорт се работи по стартирането на Младежка лига от 2017 г., където също ще се правят отборни двубои.

 

Друга идея на федерацията, която се дискутира със спортния министър, е поставянето на тепихи за борба в някои училища в страната и ангажирането на легенди в този спорт, които да въведат малчуганите в дисциплината и да ги запалят да продължат да тренират. Дискусиите за реформите трябва да приключат до края на октомври.

 

В началото на месеца пък федерацията ще награди медалистката от олимпиадата Елица Янкова (на снимката) с автомобил на церемония в европейския център по борба в столичния комплекс „Диана“.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари