Правят младежки игри в Софийска област

Общество
Добави в Svejo
    Viasport 24/11/2016 15:04
Правят младежки игри в Софийска област

Конференция по проблемите на спорта, физическото възпитание и олимпизма в общините от Софийска област събра в София учители по физическо възпитание, треньори и общински служители, в чиито ресор попада спортът.

 

Форумът се организира от Областната администрация на Софийска област, НСА „Васил Левски" и Българския олимпийски комитет, в рамките на Меморандума за сътрудничество, подписан между Областната администрация и спортната академия. 

 

Една от идеите, която бе обсъдена по време на сбирката, бе провеждането на Областни младежки игри, които са залегнали и в Меморандума.

 

Областният управител Росица Иванова изтъкна, че основната цел на събитието е да бъдат обсъдени политики и инициативи, които да спомогнат за повишаване на интереса на младежите в Софийска област към спорта, да бъдат разширени професионалните компетенции на учителите и треньорите, както и да бъде ангажирана местната власт с физическата активност, а основната заслуга това да стане реалност, ще бъде именно на присъстващите в залата.

 

Областният управител допълни още, че един от приоритетите в работата на Областната администрация е здравословният и активен начин на живот на жителите на Софийска област, не само заради ползите от спорта, но и поради факта, че в 22-те общини от региона има както прекрасни природни условия, така и редица съоръжения и зали, предоставящи изключително добри възможности за практикуване на спорт.

 

Генсекът на БОК Белчо Горанов заяви, че за постигането на високи резултати в спорта държавата и местната власт трябва да се сътрудничат с терньорите и учителите. 

 

Росица Иванова подчерта, че Меморандума за сътрудничество е подписан между Областната администрация и НСА през месец юни тази година и въпреки краткото време, двете институции вече са реализирали успешни мероприятия заедно. Областният управител изтъкна, че това споразумение е първият подобен документ, подписван у нас на областно ниво и изрази надежда и други области в страната да последват добрия пример.

 

Ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев също отправи приветствия към участниците в конференцията и изтъкна, че големият спорт тръгва именно на локално ниво, от малките населени места, където младите трябва да бъдат стимулирани да спортуват, за да могат да открият и развият талантите си.

 

В рамките на официалната част към участниците се обърна и Белчо Горанов – генерален секретар на БОК, който приветства инициативата, изрази увереност, че тя ще доведе до реални ползи, които ще бъдат усетени по места. По думите му, рецептата за успех и развитие на спорта е тясното сътрудничество и диалог между представителите на държавната и местна власт, всички спортни деятели, треньори и преподаватели, какъвто именно е форматът на днешната конференция.

 

На участниците бе представена и още една инициатива, част от Меморандума за сътрудничество между Областната администрация и НСА – провеждането на Областни младежки игри, както и какви възможности има за участие на учители и специалисти в дейността на Националната олимпийска академия.

 

Конференцията по проблемите на спорта, физическото възпитание и олимпизма в общините от Софийска област завърши с обсъждането на предложения и препоръки за изготвянето на общински програми за развитие на извънучилищния спорт, телесното възпитание, туризма и здравословния начин на живот.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари